Selfie

Selfie
A Kolozsvári Nemzetközi Találkozások címmel tartott rendezvénysorozat gazdag programmal várta a közönséget.

Az október 3.- 9. közötti időszakban kortárs szerzőkkel való találkozásokon, a Kolozsvári Nemzeti Színház és a vendégtársulatok előadásain, kiállításon, könyvbemutatón vehetett részt a nagyérdemű. A Nemzeti Színház szervezésében tartott rendezvénysorozat jelszava: A szerző keresése. A Kolozsvári Nemzetközi Találkozások keretében mutatták be Andreea Iacob rendezésében készült Selfie című produkciót. A színház minden időkben kereste az újat, a vonzót, mellyel be lehet csalogatni a mindenkori közönségét. Ez alól nem kivétel a Kolozsvári Nemzeti Színház sem.

Önarcképek

Kolozsvári Nemzeti Színház „Euphorion” Stúdiótermében bemutatott Selfie című előadás újdonsága abban nyilvánul meg, hogy szereplői 8 börtönbüntetésüket töltő személy, a Szamosújvári börtön Morgana művészeti csoportjának tagjai. A szöveget is ők írták, a nagyszüleik és azok gyermekeik által elmondott történetek alapján. A rendező koncepciója szerint a szereplők hangját előzetesen rögzítették, az előadáson a visszajátszott hangot hallja a néző, a szereplők hang nélkül játszanak. Szerintem a felerősített hangok zárthelységben nem szerencsések. A forgatókönyvet Andreea Iacob írta azoknak a rögzítéseknek alapján, amelyeket a fogvatartottak megfogalmaztak, akik megosztották a családjukkal kapcsolatos élményeket, történéseket a közönséggel. A Szamosújvári börtönnel való együttműködés alapján valósult meg az előadás. Minden előadásuk a Kolozsvári Nemzeti Színházzal való partnerségi kapcsolat eredményeként keletkezett. A Szamosújvári börtönnek 2009 óta van egy olyan programja, melynek keretében a fogvatartottak művészi előadásokat tarthatnak. A jelen előadás szereplői, a Morgana művészi csoport első alkalommal lépett fel a nagy közönség előtt. A mostani előadásnak nagy „szenzációja”, hogy az egyik szereplője a volt Ifjúságügyi miniszter, Monica Iacob Ridzi. Az előadás lényegében élettörténeten alapszik. Összeköti a múltat és a jelent, tükör az életükről. A próbákat az „Euphorion” Stúdiótermében tartották. A rendkívül sötét tónusú játéktér, a maga ridegségével, az igen ökomenikus megvilágítás következtében egy nagyon különleges képet mutat. Ebben a környezetben sajátos hangsúlyt kapnak az élettörténetek. A személytelennek tűnő szereplők eljátsszák a szerepüket. A videovetítés lehetővé tette, hogy képi nyelven is érzékeltessék a történéseket. A zenei aláfestés ezt még jobban megerősítette.

Rendező és forgatókönyvíró: Andreea Iacob. Videovetítés: Mate. Technikai igazgató: Arhidiade Mureșan. Világítás: Alexandru Corpodean, Ionuț Maier. Hangosítás: Vasile Crăciun.

A Kolozsvári Nemzeti Színház az ország professzionális társulatai közül elsőként vállalta az ilyen típusú programban való részvételét, a fogvatartottak által létrehozott és játszott előadások bemutatását. A kísérleti színházakra szükség van. A színház és közönség szimbiózisa fontos. Az újdonság keresése elengedhetetlen.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,