Segítség kell ahhoz, hogy segíthessenek

Segítség kell ahhoz, hogy segíthessenek
A hívek adományának köszönhetően decembertől több rászorulónak tudnak ingyen ebédet biztosítani, hangzott el a Caritas Catolica sajtótájékoztatóján. Egyéb tevékenységeikről is szó esett.

Régen a keresztény emberek lemondtak a húsról, s az arra szánt pénzt a szegényeknek adták, de szegények ma is vannak, s az irgalmasság nemcsak most, karácsony táján, de az év minden napján fontos, mondta Rajna József atya, a Caritas Catolica Egyesület elnöke a szerdai sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, mint minden évben, idén is megszervezték az egyházmegye római katolikus templomaiban a Szent Erzsébet gyűjtést az Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb álló vasárnapon, azaz november 20-án. Az így összegyűlt pénzből lehetővé vált, hogy a Cartas Catolica segélyszervezet több rászorulónak tudjon ingyen ebédet biztosítani tavaszig.

Sok a szegény

A nagyváradi szociális konyhán 35-ről 68 főre nőtt az ellátottak száma, Margittán hattal, Tasnádon pedig öttel több személy részesül decembertől ingyenes ebédben. Derzsi Ákos, a Caritas Catolica igazgatója elmondta: a Caritas munkatársai a parókiák közreműködésével jutnak hozzá a nevekhez és címekhez, minden alkalommal szociális ankétot végeznek, s összeállítják a rászorulók listáját. Mint tapasztalták, nagyon sok a szegény ember, Váradon is több százan vannak, akik minimális jövedelemből élnek, embertelen körülmények között. Egy személy ellátása négy hónapon keresztül 640 lejbe kerül, s várják azokat a cégeket, magánszemélyeket, akik fel tudnának ajánlani pénzt a rászorulók ellátására. Az egyesülettel a http://www.caritascatolica-oradea.ro/ címen lehet felvenni a kapcsolatot. A Caritas Catolica által indított Negyven nap az irgalmasság útján nevű jótékonysági maraton november 11-én vette kezdetét és december 24-én ér véget, a Szent Márton Idősek Otthona kápolnájában tartandó szentmisével, melyet Böcskei László megyés püspök fog celebrálni. Mint arról már beszámoltunk, a maraton keretében heti egy alkalommal forró teát és fánkot osztott a Caritas a járókelőknek heti egy alkalommal, a Fő utcán, a Holnaposok szoborcsoportnál.

Jótékonysági akciók

Eddig hatszáz adag fánkot és teát osztanak ki. Csütörtökön, valamint december 22-én lesz még ilyen akciójuk, további négyszáz embernek szeretnének még fánkot és teát osztani. Ezt az akciót a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatta. A Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) támogatásával 360 kézzel kötött pulóvert, sapkát, sálat, valamint negyven kötött pelerint osztottak szét falusi gyerekeknek többek között Biharfélegyházán, Nagykágyán, Vajdán, Tenkén és Bélfenyéren, az Otthoni Beteggondozói Szolgálat munkatársai pedig több mint ötven személy számára végeztek ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést november 29-én, a nagyváradi Era Shopping Parkban. Nem utolsó sorban: hétfőn, a Jersey-i Beaulieu római katolikus líceum önkénteseinek segítségével azoknak a családoknak osztottak tartósélelmiszer-csomagokat és pokrócokat , akik a biharpüspöki szemétlerakat melletti nyomortelepen laknak.

Önkéntes hálózat

Szó esett a Caritas önkéntességi-projektjéről is. Mivel meggyőződésük, hogy a szociális szolgáltatások terén létfontosságú az önkéntesség, februártól elindították a VOLO elnevezésű programot a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával, és partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel. A három megyére (Bihar, Szatmár és Szilágy) kiterjedő önkéntes hálózat kiépítésére irányuló program keretében létrehoztak egy online önkéntes adatbázist (www.volonet.ro), amely összehozza azokat, akik önkéntesmunkát vállalnának azokkal a szervezetekkel, amelyek munkát biztosítanának nekik. Várják azoknak a tizenhat évet betöltött személyeknek a feliratkozását a weboldalra, akik önkéntességet vállalnának az érintett megyékben, továbbá azoknak a civil szervezeteknek a feliratkozását is, amelyeknek önkéntesekre van szükségük.

Huszonhat év

A Caritas Catolica segélyszervezet huszonhat éve van a szegények szolgálatában, mondta el Rajna József atya. A külföldi segélyek évről évre csökkennek, s szeretnék tudatosítani az emberekben: ahhoz, hogy segíteni tudjanak, nekik is segítségre van szükségük. Nem azok a valódi szegények, tette hozzá, akik nap mint nap jelentkeznek ingyen ebédért, sokkal inkább azok, akik hallgatnak, akik már túl félénkek ahhoz is, hogy kérni merjenek. Első sorban hozzájuk szeretnének eljutni.

Neumann Andrea