Segítség a korai felfedezésért

Segítség a korai felfedezésért
Orvosok, páciensek, karitatív szervezetek képviselői találkoztak azon a szimpóziumon, melynek témája a mellrák és annak megelőzése volt.

A mellrák elleni harc hónapjában, azaz októberben jött létre az Életharcosok (Luptătorii pentru viaţă) Egyesület is, melynek – amint az egyik alapító tagtól megtudtuk – az a célja, hogy megfelelő információkkal lássa el a betegeket. Túl a rákellenes terápián ugyanis a betegnek pszichikai támaszra és tanácsadásra is szüksége van, s ezeket a legkönnyebben olyan páciensektől, illetve kigyógyult egykori betegektől tudja megkapni, akik maguk is átestek ezeken a megpróbáltatásokon. Az egyesületnek egyelőre nincs székhelye, de alapítói remélik, hogy ez mihamarabb megoldódik. A csütörtöki szimpóziumot az Életharcosok Egyesület az Egészségért létesült Egyesülettel közösen szervezte.

Új esetek

A szimpózium első felszólalója Florica Cherecheş liberális párti parlamenti képviselő volt, aki gratulált a kezdeményezőknek és kihangsúlyozta a megelőzés szerepét. Dr. Ioana Paşc onkológus Bihar megyei adatokat ismertetett, amelyek arra mutatnak rá, hogy az új esetek száma növekvőben van Bihar megyében is. Míg 2012-ben 173 új beteget regisztráltak, 2013-ban számuk 231 volt, tavaly pedig 258 esetben kórismézték a mellrákot. Ugyanakkor a méhnyakrákkal kórismézettek száma is növekvést mutat. Sajnos Románia-szerte nyugtalanítóak az adatok, s a méhnyakrák megelőzésére irányuló akció során az érintetteknek eddig csak mintegy tíz százaléka jelentkezett a szűrővizsgálatra. Dr. Amelia Hora onkológus azt hangsúlyozta ki: nyolc nő közül egynek mellrákja lesz valamikor élete során. Sajnos az új esetekre többnyire előrehaladott stádiumban derül fény, holott kezdeti stádiumban sokkal jobbak a túlélési esélyek. Az önvizsgálat, a mammográfia és az ultrahangos vizsgálat segítséget nyújt a korai felfedezésben.

Tapasztalatok

A felszólalók között volt dr. Szabó Edina sugárterapeuta, onkológus is, aki tapasztalatairól szólt. Mint elhangzott, öt évvel ezelőtt saját magán is észlelte a mellrák jeleit, egy hét milliméteres daganatot azonosított, de a Jóisten segítségével sikerült felépülnie, úgy, hogy még csak nem is hiányzott a munkahelyéről. Kihangsúlyozta: fontos, hogy évről évre vizsgáltassuk ki magunkat, főleg negyven éves kor után, mert így korai stádiumban fedezhetőek fel az elváltozások; persze a műtét, a kemoterápia, a sugárterápia és a többi rákellenes gyógymód nem kellemes, de mindezek jelentéktelenekké válnak ahhoz képest, hogy esélyünk van meggyógyulni.

Neumann Andrea