Segítség a beteg gyerekeknek

Segítség a beteg gyerekeknek
Nagyvárad- Az RMDSZ helyi frakciója lehetőséget szeretne teremteni a beteg gyermekeknek arra, hogy kórházi tartózkodásuk alatt se maradjanak le a tanulással. Határozattervezetet terjesztenek elő.

 

Pénteken Biró Rozália, az RMDSZ nagyváradi frakcióvezetője bejelentette: ennek érdekében kapcsolatban léptek a magyarországi Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskolával, melynek a vezetői- dr. Patakiné Bardóczy Ildikó igazgató és Kuttorné Telek Judit- szintén részt vettek a témában tartott sajtótájékoztatón. Elmondták: találkoztak a befogadó tanintézmény, vagyis a Szacsvay Imre Általános Iskola és a Partium Alapítvány képviselőivel, valamint dr. Ritli László, a dr. Gavril Curteanu Városi Kórház orvosigazgatójával is, és egyetértettek abban, hogy a közösen kidolgozott konstrukció határozattervezet formájában kerüljön a Helyi Tanács asztalára. A budapestihez hasonló, jogi személyiséggel rendelkező tanintézet létrehozására egyelőre azonban nincs lehetőség, ezért valószínűleg csoportos foglalkozásokat fognak tartani a kórházi ellátásban beteg gyermekeknek, ezt a romániai törvények megengedik.

A rendszer az anyaországban kis költségvonzattal működik, az iskolának csupán a pedagógusok bérét és a dologi kiadásokat kell előteremtenie, ezen kívül pedig pályázik, az elnyert pénzösszegeket pedig a beteg gyermekek oktatására fordítja vissza. Ugyanakkor lényeges, hogy az a kórházban töltött idő így nem számít hiányzásnak, az adott jegyeket pedig a kis betegek iskolái elismerik.

Ciucur Losonczi Antonius