ERDON Helyi hírek

2008.03.15. 16:23

Képviselői irodát nyitott Váradon Tőkés László

<p>Nagyvárad - Március 15-re időzítette Tőkés László független Európai Parlamenti képviselő nagyváradi irodájának hivatalos megnyitását. <A href="http://video.erdon.ro/members.erdoneditorial/Tokes%20iroda.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Szombaton koradélután a nagyváradi Jean Calvin utca 2. szám alatti irodában először Szilágyi Zsolt, Tőkés László kabinetfőnöke köszöntötte az érdeklődőket. "A nagyváradi iroda lesz a központ, mert a másik három irodából (Brüsszel, Budapest, Sepsiszentgyörgy) és a még létesítendő irodákból is ide futnak majd be az információk. A most megnyílt és a már megnyitott képviselői irodák jelzik, hogy Tőkés László nem egy kis régió, hanem a Kárpát-medencei magyarság képviselője kíván lenni." mondta Szilágyi hangsúlyovta, hogy ez az iroda nyitva áll minden bihari és romániai polgár számára etnikai hovatartozástól függetlenül.

Sikersorozat

Tőkés László az iroda megnyitását egy olyan sikersorozat eddigi utolsó epizódjaként értelmezte, mely visszaadja a magyarságnak az önbizalmát. A püspök szerint ez a mostani esemény beleillik abba a sorba, amit Magyarországon a legutóbbi EP-népszavazás, a magyarországi helyhatósági szavazás, a 2007 november 25-iki romániai népszavazás, illetve legutóbb a Magyarországon lezajlott referendum eredménye fémjelez. Tőkés László bejelentette, hogy további képviselői irodákat kíván nyitni Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Bukarestben is. A váradi iroda munkanapokon 10-14 órák között fogadja a polgárokat. A politikus számít az EP-ben tevékenykedő összes magyar nemzetiségű képviselő szolidaritására. Hozzátette, hogy a román EP-képviselőkkel még nem sikerült megegyeznie, de mint fogalmazott, nélkülük is tudja képviselni Románia érdekeit az EU-ban. Ő mindazokat a képviselőket természetes szövetségeseinek tekinti, akik a volt kommunista országokban harcolnak a posztkommunista örökség ellen, tette hozzá.

Csöbörből vödörbe

A beszédeket követően a szalagátvágással formáliasan is átadták a képviselői irodát, majd nyomban sajtótájékoztatót is tartott az EP-képviselő és kabinetfőnöke. Ennek keretében először Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Ifjak Bihar megyei vezetője nyújtotta át Tőkés lászlónak az EMI által a nagyváradi régi magyar utcanevekért folytatott küzdelmének dokumentumait, mint fogalmazott, azért, hogy "máris adjon munkát a nagyváradi irodának." A sajtótájékoztatón Szilágyi Zsolt beszámolt Tökés László eddigi tevékenységéről, aki legutóbb arra hívta fel az EP figyelmét, hogy a Romániában most elfogadott új választási rendszert szabályozó törvény ugyanazokat a kisebbségek számára diszkriminatív előírásokat tartalmazza, mint az eddig érvényben lévő.

Folyamatos forradalmár

Tőkés László üdvözölte a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzését hozzátéve, hogy ő pártatlan kíván lenni az RMDSZ és az MPP között, de megköszöni az MPP-nek az autonómiatörekvésekben nyújtott támogatását. "A pártbejegyzés után az RMDSZ már nem kerülheti el az MPP-vel való tárgyalásokat" - vélekedett Tőkés László, aki bejelentette, hogy április 11-én Marosvásárhelyen plenáris ülést tart az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, március 19-én pedig Budapesten tartják meg a Kárpát-Medencei Autonómia Tanácsot, amelyre meghívták a Magyarországon kívüli magyar érdekképviseleti szervezeteket. "Mindenki elfogadta a meghívást, egyelőre csak az RMDSZ adott feltételes választ" - tette hozzá Tőkés László. Végezetül március 15-re vonatkozó üzenetében Tőkés László kijelentette: "akik március 15-e szelleméhez hűek akarnak maradni, azok ma is következetesen kell harcoljanak az elnyomés ellen. Akik elfogadják a márciusi ifjak tizenkét pontját, azoknak ki kell állniuk a Temesvári Kiáltvány 8. pontja mellett is" - azaz folytatniuk kell a küzdelmet a kommunizmus öröksége ellen, zárta szavait Tőklés László.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!