Segélyek: Aki tulajdonos, ne tartozzon!

Daniela Cerneşteanu igazgató
Daniela Cerneşteanu igazgató
Szatmár megye – Megvonják a szociális segélyt, a gyermeknevelési vagy családtámogatást azoktól, akiknek adóhátralékuk van. Ez egyelőre 2023 személyt érint Szatmár megyében.

 

 

A Szociális Kifizetések és Ellenőrzések Országos Ügynökségének szatmári igazgatója, Daniela Cerneştenu február 1–én sajtótájékoztatón ismertette a szociális szférában februárban életbelépő újdonságokat. Ezek a lakosság azon rétegét érintik, akik szociális segélyre jogosultak (venitul minim garantat), gyermeknevelési támogatásban (concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului), vagy családfenntartási támogatásban (alocaţia pentru susţinerea familiei) részesülnek. Újdonság, hogy azoknak, akik el vannak maradva a tulajdonuk után fizetendő adókkal, felfüggesztik az állami segély kifizetését. A rendelet február 1–től lép életbe, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki tartozik, márciusban ne várjon pénzt. Amennyiben a tulajdonos a letiltást követő 5 hónapon belül befizeti adótartozását az állam felé, akkor a visszatartott segély összegét kézhez kapja hiánytalanul. Ha nem egyenlíti ki az adótartozását öt hónapon belül, elesik az állami támogatástól. A különböző szabálytalanságok miatt kiszabott büntetések nem tartoznak abba az adósságcsoportba, amely miatt felfüggesztik a segély folyósítását.

 

Szociális segély

 

A 2011/50–es számú kormányhatározat alapján megítélt szociális segélyt nem kaphatják ezentúl az olyan kérelmezők, akik értékes műtárgyakat, ékszereket vagy egyéb nemesfémből készült tárgyakat tudnak magukénak (100 gramm felett), drága kristály- vagy porcelántárgyak tulajdonosai, ezeken kívül értékes bundákat, egyéb ritkaságokat, vagy gyűjteményeket birtokolnak. Azok, akiknek jóváhagyják a szociális segélyt, a tulajdonukban lévő ingatlan, földterület, személygépkocsi, haszonjármű után fizetendő adókkal naprakészen kell lenniük, ellenkező esetben felfüggesztik a segély folyósítását. Fontos, hogy akinek az adóhátralék miatt függesztették fel a szociális segély folyósítását, nem köteles ledolgozni az idő alatt a törvényben előírt munkaórákat (ez a kézhez kapott összeg nagyságától függ). Ez megyénkben a január 31–ig összesített adatok szerint 511 személyt érint a 3500 szociális segélyre jogosult közül.

 

Szülési szabadság esetén

 

A szülési szabadságon lévők a 2011/52–es számú kormányhatározat alapján gyermeknevelési támogatásban részesülnek, az ő esetükben is érvényes az, hogy kötelesek a tulajdonukban lévő ingatlan, földterület, személygépkocsi, haszonjármű után fizetendő adókkal naprakészen lenni, ellenkező esetben felfüggesztik a pénz folyósítását. Szatmár megyében 3300 gyesen lévő személy közül a január 31–én történt összesítés szerint 466 személynek van adóhátraléka (318 Szatmárnémetiben és 148 a megyénk többi településén).

 

Családfenntartási támogatás

 

A családfenntartási támogatásban részesülők a 2011/38–as számú kormányhatározat alapján kapják az állami támogatást, az előbbi kategóriákhoz hasonlóan az ő esetükben is fontos, hogy ne legyenek adóhátralékaik, ellenkező esetben felfüggesztik a pénz folyósítását. Szatmár megyében 6000 személy részesül a ebben a fajta támogatásban, közülük 1046 személyt érint hátrányosan az új rendelkezés — magyarázta az igazgató.

Karikás Enikő