SegédKezek kalákatábor a Nyárád mentén

SegédKezek kalákatábor a Nyárád mentén
A Magyar Unitárius Egyház keretében működő egyháztársadalmi szervezetek, a Gondviselés Segélyszervezet és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet(ODFIE), idén a SegédKezek kalákatábor hatodik kiírását szervezték meg.

 

A 2017. augusztus 28. – szeptember 3. között tartott önkéntes munkatábor helyszínei Nyárádszereda környéki települések voltak. A tábori központ helyszíne Nyárádszentmárton volt. A résztvevők elsősorban rászoruló idős személyeknek nyújtottak segítséget, illetve közösségi helyszíneken (templom, közösségi ház, paplak, iskola, óvoda, önkéntes tűzoltóság székhelye) kalákáztak. A táborsorozat célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákának a népszerűsítése.

A 60 résztvevő (14 és 35 év közötti ifjak) 20 különböző erdélyi helységből érkezett a Nyárád mentére, ahol 13 településen, összesen 45 családnál, illetve közösségi épületeknél a következő munkaterületeken dolgozott: háztáji takarítás, favágás, gyomlálás, kaszálás, lakások meszelése, kapuk és kerítések festése, egyebek. A kalákatábort istentisztelettel zártuk, számba vettük a munkálatok eredményeit és a rendezvény egészét.

A kalákatábor előzményei a kolozsvári unitárius középiskolás lányok 1943 és 1944 nyarán szervezett, három-három hetes kalákatáboraira nyúlnak vissza. Az akkori résztvevők székelyföldi falvakban nyújtottak segítséget kétkezi munkával a világháború frontjain harcoló vagy már elesett férfiak családjainak. Az elmúlt öt évben újraindított sorozat eddigi helyszínei: Homoród mente (2012, 2013), Erdővidék (2014), Nyikó mente (2015), Aranyosszék (2016).

Az idei kalákatábor támogatói: Magyar Unitárius Egyház, Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházügyi államtitkársága, az Amerikai Egyesült Államokbeli Unitárius-Univerzalista Egyesület, a Nyárádszentmárton–Csíkfalvi Unitárius Egyházközség és a szomszédos egyházközségek, a csíkfalvi önkéntes tűzoltóság, Bözöd község önkormányzati hivatala, Marosi Unitárius Egyházkör, magánszemélyek. Támogatóinknak ezúton is köszönetet nyilvánítunk!

A rendezvény lezajlását tükröző fényképek a Gondviselés Segélyszervezet honlapján (www.gondviseles.org) és Facebook-felületén láthatók.

A Gondviselés Segélyszervezet és az ODFIE

Címkék: ,