Sebő 68

Sebő 68
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Partiumi Magyar Művelődési igazi irodalmi és zenei csemegét ajándékoz a nagyváradi magyarságnak. Meghívásukra Nagyváradon lép fel a Sebő-együttes január 23-án, szombaton, délután 7 órától, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A belépés díjtalan, viszont kultúra-támogatási szándékukat adományokban fejezhetik ki az érdeklődők.

A Budapesti Műszaki Egyetem két építész hallgatója, Sebő Ferenc és Halmos Béla éjjel-nappal beadandó rajzokon dolgozik és közben rádiót hallgat. Illés, Metró, Omega, de főleg a Radio Beograd szól. De hát ilyet mi is tudnánk! – hangzott el. Sebő zenét ír néhány József Attila-vershez, énekelnek, gitároznak, gyorsan sikerük lesz a kollégiumban.
Az egyetem nyári ásatótáborában, Aquincumban, a baráti országokból érkezett építészhallgatók a tábortűz mellett énekelnek, igazi nemzetközi ki-mit-tud. Bolgárok, lengyelek, németek, szerbek gyönyörű népdalokat mutatnak, csak a magyarok kínlódnak, alig jut eszükbe valami. – Ez így nem mehet tovább! … és a Sebő-együttes története innentől kezdve ismert: jön az MTV Röpülj páva versenye, Berek Kati, 25. Színház, Martin György, Vikár László, az erdélyi gyűjtőutak, Tímár Sándor és a Bartók Béla Néptáncegyüttes, Kassák Klub, majd az egész táncházmozgalom.
Műsorukban szeretnék felidézni a hatvanas évek végének izgalmas pezsgését, a beat és a költészet egymásra találását. Bemutatják a folyamatot, ahogy a magyar népzene megismerése megváltoztatta városi fiatalság gondolkodását. Ehhez segítségünkre vannak kiváló szerzőik: Horatius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, József Attila, Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Varró Dániel és Kovács András Ferenc, az ő verseikből válogatva.
Sebő Ferenc első dalait 1968-ban írta. Művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben a Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.