Schumann születésének 200. évfordulójára emlékeztek

Nagyvárad – A csütörtöki hangversenyesten Bogdan Zvorişteanu hegedűművész lépett fel, a műsor második felében pedig Schumann B-dúr szimfóniája hangzott el Jankó Zsolt karmester vezényletével.

Bogdan Zvorişteanu, a Genfi Suisse Romande Zenekar koncertmestere, a nemzetközi koncertélet kiváló hegedűművésze előadásában hallgattuk meg Beethoven D-dúr hegedűversenyét (op. 61; 1806). A kiváló román származású svájci szólista tolmácsolásában élvezhettük a mű kifejezte vibráló melegséget, a színek változatosságát, a varázslatos líraiságot. Ugyanakkor technikai biztonsággal érzékeltette a csillogást, a melódia folyamatosságát, beszédességét, derűs elmélyültségét. Mindhárom tétel zenéjét meglepő hitelességgel hozta felszínre. Különösen tetszett a II. tétel (Largetto, G-dúr) párbeszédes muzsikájának mondhatni szerény dalra emlékeztető hangzásvilágának a tolmácsolása. A Rondo játékos, táncos jellegét is a maga kivételes szépségében mintázta meg. Ünneplő közönségének nyújtotta ráadásként Nathan Milstein orosz származású amerikai hegedűművész Paganiniana szólóhegedű-variációit, valamint J. S. Bach III., C-dúr szólóhegedű szonátájának III. tételét, a Largót, amely elsődlegesen szellemi erőpróbaként fogható fel dallamossága mellett.

A műsor második felében Jankó Zsolt karmester vezényletében szólalt meg Schumann I., B-dúr „Tavaszi” szimfóniája (op. 38, 1841). Az Adolf Böttinger verse ihlette mű eredetileg négy feliratot tartalmazott: Tavaszkezdet-, Este-, Vídám játék-, A tavasz teljében. Schumann írja a művéről: „A szimfóniát 1841 telének végén írtam abban a »tavaszvágyban«, amikor idős emberek jól érzik magukat, és minden évben újra és újra átesnek ezen az élményen”. A kompozíció a tavaszi természetet tárja fel a maga sajátos életével. „Az én szeretett asszonyom mindig megörvendeztet, mikor a művemről szól. Nagyon boldogok vagyunk mindketten”. A szimfóniát 1841. március 31-én ősbemutatóként szólaltatták meg Clara Schumann koncertjén, Mendelssohn-Bartholdy vezényletével. A négytételes mű hangulata és tematikai egysége, kecsessége és lendülete együttesen jelentkezik, kifejezi az életörömet és az alkotó optimizmusát.

A zenekar a karmester biztos irányításával feltárta a tavaszi természet sajátos atmoszféráját, ahol minden zöldellni kezd. A lírikus témát, a második tétel bensőséges daljellegét, amelyben a megújuló természet megilletődő dícsérete csendül fel, ujjongó hangulatot fejezett ki az együttes játékában. A Scherzó energikus és szenvedélyes témája és a befejezés vídám, diadalmas hangzatokkal végződő, jövőben bízó ígérete is felcsendült Jankó Zsolt hiteles vezényletével. A zenekar szinte valamennyi részlege részt vett a mű sikeres megszólaltatásában.

Tuduka Oszkár

Címkék: , ,