Sárközi Mátyás a Törzsasztal vendége

Sárközi Mátyás a Törzsasztal vendége
Nagyvárad – A következő Törzsasztalt május 2-án, pénteken 18.00 órától tarják a megyei könyvtárban. Az est vendége a londonban élő Sárközi Mátyás író, akivel Kőrössi P. József beszélget.

A Törzsasztal moderátora Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője. Az est vendége Sárközi Mátyás író, kritikus, műforditó, újságíró, akivel Kőrössi P. József beszélget. Sárközi Mátyás anyai nagyapja Molnár Ferenc, a közismert író, akinek Darvas Lili színésző volt a felesége. Édesanyja Sárközi Márta a háború végeztével segített Illyés Gyulának újraindítani a Válasz folyóiratot, amely később pártnyomásra ellehetetlenült. Édesapja Sárközi György költő akit Radnóti Miklóssal együtt hurcoltak el és gyilkoltak meg. Sárközi Mátyás 1937. július 19-én született Budapesten. Fiatal korában a fővárosi Hétfői Hírlap munkatársa volt.

Emigrációban

1956 decembere óta Londonban él. Tanulmányait a londoni egyetem irodalmi és nyelvészeti tanszékén fejezte be, politológiából is diplomavizsgát tett. 1963–1966 között a müncheni Szabad Európa Rádió szerkesztője. 1966-tól 1977-ig a BBC Világszolgálat magyar osztályának rovatvezetője, ezt követően napjainkig külső munkatársa. 2001 óta az Info Rádió londoni tudósítója.

Elsősorban rövidprózát írt, de a Levelek Zugligetből, amelyben édesanyjának állít emléket valójában egy személyes hangú dokumentumregény. Most jelent meg naplója Párhuzamos zuhanás címmel. A rendszerváltás óta Budapesten is publikál, a Magyar Nemzet folytatásokban közölte a Rákosi korszak irodalompolitikája című korábbi tanulmányát. Legutóbb megjelent szépirodalmi munkája száz rövid esszé Angliáról és az angolokról Albion köd nélkül címmel. Ennek szellemes írásaiban a furcsa angol szokásokat vesézi ki rendkivül elegánsan, sok iróniával, felsorolva benne híres angliai magyarok csetlés-botlásait. Nagyapjáról, Molnár Ferencről írt monográfiáját tavaly angolul is kiadták.

Péter I. Zoltán