Sárga riasztás az erős szél miatt

Akt.:
Sárga riasztás az erős szél miatt
Sárga riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az erős szél miatt 27 megye hegyvidéki térségére. A figyelmeztetés hétfő délutánig érvényes.

Az előrejelzések szerint vasárnap déltől hétfőn 16 óráig a hegyekben 80-90 km/óránál nagyobb sebességgel fog fújni a szél, a Keleti- és a Déli-Kárpátokban akár 100-120 km/órás széllökésekre is számítani lehet. 1800 méter fölötti magasságban a hétfőre virradó éjszaka havazás, hóvihar várható.

A sárga riasztás Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Maros, Hargita, Neamţ, Bákó, Vrancea, Kovászna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Brassó, Argeş, Szeben, Vâlcea, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Fehér, Kolozs és Szilágy megyét érinti.

Az ország alacsonyan fekvő térségeiben is felerősödik a szél, Erdélyben és Moldvában 60-70 km/órás széllökések várhatók.

*

Áram nélkül maradt vasárnap reggel az erős szél miatt hat Hargita megyei település

A nagy erejű szél megrongált 21 középfeszültségű vezetéket és hat transzformátorállomást, így jelenleg nincs áramszolgáltatás Csíkszentdomokoson, Csíkszenttamáson, Csíkjenőfalván, Csíkdánfalván, Karcfalván és Csíkmadarason. Az áramszünet 3464 fogyasztót érint – tájékoztatott a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu. Az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán.

Brassó megyében is több helyen fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le a szél, a megyeszékhelyen megrongálta egy tömbház tetőzetét.

www.agerpres.ro