Sárga lesz a kéttornyú templom

Sárga lesz a kéttornyú templom
Nagyvárad- Határ menti uniós támogatással a váradi önkormányzat megbízásából öt templomot, köztük egy reformátust és egy római katolikust renoválnak június 30-ig. Az egyik az újvárosi istenháza.

A Vallási hidak- A vallási turizmus elősegítése Bihar és Hajdú- Bihar megyékben elnevezésű projektet a Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Program keretében finanszírozza az Európai Unió. A román oldalon a célt öt váradi templomnak (az ortodox Holdas-templom és két filiáléja, valamint a várad-újvárosi református templom és a római katolikus vártemplom) a felújítása, restaurálása és a turisztikai körforgalomba való bevonása képezi. A projekt összköltségvetése 1.709.385 euró, melyből az itteni beruházásokra 1.393.263 lejt fordítanak, amiből az említett ortodox egyházközségnek körülbelül 750 ezer euró jut, a reformátusoknak 350 ezer euró, a római katolikusoknak pedig 150 ezer euró. Az önkormányzat által biztosított önrész 287.012,18 euró (20,60%), az uniós hozzájárulás pedig 1.106.250,82 euró (79,40%).
A magyarországi partnerintézmények a körösszegapáti román ortodox parókia, a hajböszörményi Kálvin téri református egyházközség (melynek az orgonáját már restaurálták), és az orosházi Jézus Szíve római katolikus plébánia. A főleg konszolidációs, hőszigetelési és felújítási munkálatokat a tendert megnyerő szatmárnémeti Euras Kft. végzi.
Egy háromnyelvű honlap is készül, és mivel a pályázati összegből az önkormányzat megtakarított pénzt- körülbelül 200 ezer eurót-, azt tervezi, hogy uniós jóváhagyással esetleg egy újabb műemléket is bevon a projektbe.

A legmagasabb torony

A keddi sajtótájékoztatón Herdeán Gyöngyi, a várad-újvárosi református egyházközség parókus lelkésze az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: tavaly október 13-án kezdődtek el a munkálatok az idén 162 éves templomnál. Azóta megtörtént a süllyedő nyugati torony aláfalazása, bár még nincs teljes mértékben befejezve. Az udvar felé eső részen leverték a vakolatot, illetve a keleti tornyot felállványozták, és szintén elkezdték a vakolat leverését egészen a tégláig, így teljesen új kerül majd a falakra. Mindezzel párhuzamosan a belső munkálatok is zajlanak. A plafon felét már teljesen kijavították, le van festve, akárcsak a két karzat. Ugyanakkor elkészültek, illetve be vannak rakva a templomhajó új ablakai, melyeket a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott pályázati pénzzel tudnak kifizetni. Emellett szintén a templombelsőben az utcafrontra néző oldal nedves vakolatát körülbelül 1,20 méter magasságig leverték. A színárnyalatot is kiválasztották: a stílusa miatt a műemlékvédelem azt írta elő, hogy a templom külseje sárga legyen, belül pedig „igyekszünk megőrizni szinte ugyanazokat a sárgás krémszínű árnyalatokat, amik eddig voltak, hiszen lelki szempontból fontos, hogy az új külső ellenére a templombelső ne térjen el annyira a régitől”. Említést érdemel még, hogy önerőből egy, az egyházközség értékeit bemutató múzeumot fognak létesíteni a turisták, illetve más érdeklődők számára megnyitott keleti toronyban, mely amúgy a legmagasabb szintről biztosít majd panoráma kilátást, ugyanis nagyobb, mint a városházáé.
A belső munkálatok várhatóan egy hónapon belül befejeződnek, utána következhet a padok esetleg megsérült részeinek a kijavítása. „Nagyon reméljük, hogy legkésőbb szeptemberben már hálaadó istentisztelet tudunk tartani az addigra teljes mértékben renovált templomban”- hangsúlyozta a lelkésznő.

Gyülekezeti adományok

Herdeán Gyöngyi arról is beszámolt honlapunknak: nagyon szépen adakozik a gyülekezet, és folyamatosan hirdetik a gyűjtést vasárnaponként a kialakult helyzet miatt a PKE dísztermében tartott istentiszteleteken. Az ajtók felújítására ugyanis már nem futja az uniós forrásból, illetve a magyarországi támogatásból sem. A tavaly ősszel szerzett jótékonysági koncertek bevételére megközelítette az 5000 lejt, valamint Tőkés László európai parlamenti irodájától is átutaltak számukra ugyancsak 5000 lejt, mely az újévi állófogadásnak köszönhető.

Ciucur Losonczi Antonius