Sárga és narancs jelzést adtak ki a szél miatt

Sárga és narancs jelzést adtak ki a szél miatt
Hegyvidéken narancssárga jelzésű, az ország többi területén sárga jelzésű, szélre és hidegre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben hétfő este 23 óráig – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).


A meteorológusok szerint lehűl a levegő, és az erős szél fokozza a hidegérzetet. Az ország nyugati, északi és középső régióiban nagy kiterjedésű területeken várható csapadék. Vasárnapról hétfőre virradóan Máramarosban, Erdélyben, valamint a Körösök vidékének és Moldvának a dombvidékein vegyes csapadék valószínű. A hegyekben a szél erőssége 90 km/h lesz és hóviharra is számítani kell. A látótávolság az előrejelzések szerint jelentősen le fog csökkenni, akár 50 méter alá. A hegyekben tovább vastagodik a hóréteg.

Készenlét

Össze kell hívni a készenléti bizottságokat azokban a megyékben, amelyekre érvényesek az erős szélre, havazásra, hóviharra vonatkozó figyelmeztetések – közölte a belügyminisztérium. A belügyminisztériumhoz tartozó struktúrák – a rendőrség, tűzoltóság és csendőrség – készenlétben áll, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessen – közölte a tárca. A minisztérium arról is rendelkezett, hogy a prefektusok aktiválják a készenléti bizottságokat. Az autóvezetőket kéri a tárca, hogy tájékozódjanak az időjárási viszonyokról, mielőtt útnak indulnának.

www.agerpres.ro