Sapientia-sátor – tusványosi programkínálata

Fotó: sapientia.ro
Fotó: sapientia.ro
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2018-ben is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előadói is színesíteni fogják a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.


A nyitónapon, július 25-én a Csíkszeredai Kar előadói a bitcoinról, a tolmácsolás kihívásairól fognak beszélni, kiderül, hogy egy egyetemi kutatás miként kelti fel a The New York Times érdeklődését, valamint egy, a tusványosi életképeket felvonultató vizuális szociológiai fotóverseny is helyet kap a programkínálatban. E mellett egy meglepetésre is lehet számítani, ami szintén a tudománynépszerűsítést szolgálja. Az ELTE előadói pedig a Márton Áron Szakkollégiumot mutatják be, valamint ösztöndíjakról és részképzési lehetőségekről tájékoztatnak.

Július 26. a Marosvásárhelyi Kar napja. Bemutatkozik az I. Sapientia Nyári Egyetem 2018, hallhatnak a negyedik ipari forradalom és a hétköznapjaink összefonódásának következményeiről, és arra is fény derül, hogy mi köti össze az evéstrendeket, a vendéglátóipart és a médiamanipulációt. Állandó napi programként pedig a Marosvásárhelyi Kar közegészségügy szakos hallgatói testtömegindex-, testzsír-, vérnyomás- és alkoholszint mérést végeznek. Az ELTE szervezésében pedig a külhoni magyar közösségek sport általi erősítéséről lesz szó, és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club is bemutatkozik. Továbbá az érdeklődők a „Vállalkozz Erdélyben!” programmal is megismerkedhetnek.

Július 27-én a Kolozsvári Kar zárja a Sapientia EMTE tusványosi szereplését. Kiderül, hogy milyen, városon növő gombák alkalmasak a fogyasztásra, szó lesz a képfelhasználás jogi szempontjairól, megtudhatjuk, mi zajlik a filmes világ és a díjátadók kulisszái mögött, valamint Indiával, a feltörekvő nagyhatalommal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvény ideje alatt pedig folyamatosan megtekinthető a Sapientia EMTE – Filmművészet, Fotóművészet, Média Tanszéke hallgatóinak hangoskép-kiállítása.