Sándorhomokon trichinellózis

Szatmár megye – Az elmúlt héten trichinellózissal fertőzött sertést találtak egy sárhomoki gazdaságban. A megyei állategészségügyi és élelmiszer–biztonsági igazgatóság laboratóriumában megerősítést nyert a betegség ténye.

Az álletégszésgügyi hatóság a falunapokra való tekintettel az elkövetkezendő időszakban fokozza az állattartási és élelmiszer–egészségügyi ellenőrzéseket. A mögöttünk hagyott hét folyamán összesen 294 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, és hat komolyabb összegű bírságot szabtak ki összesen 13 200 lej értékben.

Támad a veszettség

Amíg 2007 folyamán a veszettség kilenc állatban volt kimutható (mind rókában), addig az idei év első felében máris nyolc megbetegedést tart számon a megyei állategészségügyi hatóság. A betegséget hét esetben rókában, egy esetben pedig szarvasmarhában mutatták ki.

Amit a veszettségről tudni kell

Vírusos megbetegedés, s terjesztésében többnyire a húsevő állatok (macska, kutya, róka) játszanak szerepet. Egyébként az emlősök fertőző vírusos betegsége. A veszett állat nyálával kerül át az ember vagy j

Házi állat szervezetébe, a harapás, karcolás során ejtett seb révén. Klinikai tünetei súlyosak, és mindig elhalálozáshoz vezetnek. A beteg állatot viselkedésének, hangjának megváltozásáról, ok nélküli ugatásáról, agresszivitásáról, fokozott támadási és harapási kényszeréről, a víztől való félelméről, a csorgó nyáláról ismerhető fel. Az állat a betegség tüneteinek megjelenésésétől számított öt–hét napon belül elpusztul. A kutyát, macskát rendszeresen oltják veszettség ellen. Veszett állat észlelését mindenképpen jelenteni kell a körzeti állatorvosnak.