Samfest Jazz – ének az esőben

Samfest Jazz – ének az esőben
Szatmárnémeti – A nem éppen júliusi klíma és a meg-megújuló esőzés sem vehette el a kedvét annak a maroknyi zenekedvelőnek, akik a hétvége estéit az újközpontban felállított színpad előtt töltötték.   Samfest Jazz (1) 2008.07.06 

Dzsesszmuzsika helyett az eső kopogása fogadta péntek este a Szatmárnémeti újfőterére kilátogató zenekedvelőket. Noha a kedvezőtlen időjárás miatt csak mintegy másfél órás késéssel kezdődött meg az este hét órai kezdettel meghirdetett program, az maroknyi néző, akit nem tántorított el a barátságtalan idő, igazi zenei csemegében részesülhetett az idei dzsesszfesztiválon. Az eső monotóniájába belebúgó szaxofonszóló jelezte a Garbis Dedeian Quartet koncertjének a kezdetét. A bukaresti tenorszaxofonos vezette csapat muzsikája hamar elbúvölte a nem éppen júliusi klímában a sátrak alatt vacogó közönséget.  Az őket követő Horváth Kornél Duó a dallamok irányából a ritmusok felé kalauzolta a hallgatókat.

Több, mint 30 éve a pályán

A pályáját a ‘70-es évek közepén kezdő Horváth Kornél ezen az estén bebizonyította az időközben lassan gyarapodó közönségnek, hogy nem érdemtelenül részesült – többek között – Kossuth-díjban: különféle ütőhangszereken előadott műsora felforrósította a hangulatot, kiváló alapot teremtve ezzel az utána következő világsztár koncertjéhez.

A panamai születésű, New Yorkban nevelkedett Billy Cobham fellépése a Samfest Jazz fesztiválon valódi ínyencséget jelentett. A dzsesszlegenda Miles Davis felfedezettje, a dzsessz-rock-funk fúziós dobolás klasszikusa olyan nevekkel dolgozott együtt az elmúlt több, mint harminc évben, mint a  Mahavishnu Orchestra vagy John McLaughin. Péntek esti koncertjüket megelőzöen a világhírű Montreux Jazz Festival meghívottjaiként zenéltek, ez alkalommal pedig a szatmári és a megye különböző városaiból érkezett közönség  csodálhatta meg sokszínű muzsikájukat. A koncertjüket követő taps pedig egyértelműen a közönség elragadtatását és értékelését jelezte.

Világzene

A szombati nap sem múlhatott el eső nélkül, a szervezők viszont ez alkalommal nem késleltették a kezdést és a közönség is a mogorva időjáráshoz öltözött. A minden szatmári zenerajongó által ismert Cserey Csaba performansza nyitotta a szombati napot. Csabcsi ritmusai ezúttal is magukkalragadóak voltak, ezen túl azonban meghatározták az est további stílusát is, lévén, hogy a szombati program még inkább a ritmusokról szólt. A következő, Mario Florescu nevével fémjelzett Prezent perkuciós csoportban az aradi művészeti iskola tanulói verték a ritmust, majd a világhírű Trilok Gurtu and Own World Music Group lépett színpadra. A zenéjükben indiai, új-zélandi, dzsessz, blues és rock elemeket egybeolvasztó csapat bukaresti és temesvári fellépései után Szatmárra is elhozta azt a csodát, amelyet vissza kellett tapsolni. Koncertjük végén a közönséget is  bevonták egy kis zenei játékba, rávilágítva, hogy a zene, a ritmus mindenkiben ott van…

Délczeg Csongor