Salvamont: Nem tanácsos 1500 méter fölé menni a Királykő-hegységben

Salvamont: Nem tanácsos 1500 méter fölé menni a Királykő-hegységben
A zernesti (Zărneşti) hegyimentők azt tanácsolják azoknak a turistáknak, akik a hétvégén a Királykő-hegység környékére készülnek, hogy ne másszanak 1500 méter fölé, a gerinc irányába.

Ioan Pivodă, a Salvamont hegyimentő-szolgálat zernesti vezetője az AGERPRES hírügynökség révén arra figyelmezteti a kirándulókat: 1500 méter fölött, a Királykő-hegység gerince irányában a lerakódott jég és hó nagyon kockázatossá teszi a hegymászást, több tíz méteres szakadékokba zuhanhat, aki elcsúszik. Ugyanakkor lavinaveszély is van a térségben – tette hozzá a hegyimentők vezetője.

Ioan Pivodă azt tanácsolta a kirándulni vágyóknak, hogy érdeklődjenek a Salvamontnál a tervezett útszakasz állapotáról, mielőtt elindulnának. ‘Senkinek nem tiltjuk meg, hogy bizonyos utakon elinduljanak, viszont segíteni tudunk információkkal ezek állapotáról’ – nyilatkozta a hegyimentő.

Azt is elmondta, idén kevesebb, szerencsétlenül véget ért hegymászás történt a Királykő-hegységben, mint tavaly: 2015-ben hat személy vesztett életét, 2016-ban egy, egy ukrán állampolgárságú turista.

‘Ha a kirándulók időben tájékozódnak, sok baleset elkerülhető’ – tette hozzá a hegyimentő.

AGERPRES/(RO -szerző: Jana PINTILI, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro