Sajtótájékoztató az egyetemen felvételi előtt

Nagyvárad – A Nagyváradi Egyetemen hétfőn kezdődik a felvételi. Tegnap sajtótájékoztatót tartott Cornel Antal rektor, aki a felvételivel kapcsolatos információkon kívül más, az egyetemet érintő információt is megosztott a sajtóval.

Július 7-én kezdődik és 18-áig tart a felvételi a Nangyváradi Egyetemen. Vannak karok, ahova a dosszié alapján veszik fel a jelentkezőket, s van 7 kar, mint az Építészeti, Képzőművészeti,Testnevelési, Történelem-Földrajz-Nemzetközi kapcsolatok, Orvosi-Gyógyszrészeti, Zene, Ortodox teológia, ahol kizáró jellegű vizsgát kell tenni. A felvételi és felebbezési díj 100 ron, a doktorátusra jelentkezőké 300 ron. Az idén nyitnak még egy kasszát az egyetemi kampuszban, ahol ezt be lehet fizetni, elkerülendő az eddigi sorbanállást, sőt az idén először be lehet fizetni a Transilvania Bank bármelyik fókjánál, akár más megyében is. A felvételi eredményét a kifüggesztéstől számított 48 órán belül lehet megfelebbezni. A roma etnikumnak vannak fenntartott, államilag szubvencionált helyek, de erre külön kell feliratkozni a rektorátus titkárságán. A fizetős helyekre bejutottaknak mindjárt felvételi után be kell fiztniük a tandíj első részletét is, amit szintén megtehetnek a Taransilvania Bankon keresztül is, mondta Cornel Antal rektor.

A rektor arról is tájékoztatott, hogy az egyetemi szenátus hétfői ülésén született döntés szerint a nyugdíjkorhatárt elért egyetemi professzorok és előadótanárok nyugdíjazásuk után tovább dolgozhatnak a törvény által megengedett 75 éves korukig, ha eleget tesznek bizonyos előre kidolgozott feltételeknek és a szenátus tagjai név szerint megszavazzák ezt. Ha tovább dolgoznak, akkor az egyetemtől a nyugdíjukon felül az egyetemi státusuknak megfelelő bérkiegészítést kapnak. A feltétel pedig az, hogy a szakmai értékelésnél a szükséges minimumnál magasabb pontszámot érjenek el és az állásuk finanszírozása biztosítva legyen. Eddig a mintegy 15 nyugdíjaskorú profeszorból 9 kérte a szolgálati idejének meghoszabítását. Majd 14-én dől el szavazással, hogy kinek hagyják jóvá és kinek nem.

Albert FerencTovábbi hírek a Erdon Egyetem kategóriából