Sajtóközlemény

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt Szatmár megyei szervezeteinek vezetősége az utóbbi időszakban megejtett kétpárti egyeztetéseken született döntésekről közös sajtónyilatkozatban kívánja tájékoztatni Szatmár megye lakosságát.

A Magyar Polgári Párt megyei vezetősége úgy döntött, hogy a 2008-as helyhatósági választásokon külön megyei tanácsosi, illetve városi tanácsosi listát állít Szatmárnémetiben, ellenben nem indít sem a szatmárnémeti polgármesteri tisztség, sem pedig a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségének elfoglalására saját jelöltet. Továbbá támogatja mindkét esetben az RMDSZ jelötljeit, felkérve választóit és szimpatizánsait, hogy szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire a június 1-én esedékes választásokon. Az MPP ezen döntésének hátterében az elmúlt időszakban felerősödni látszó, nacionalista élű és a kisebbségek érdekeit veszélyeztető események állnak. Ezek között a legfontosabb a négypárti egyezség révén a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségének megszerzéséért indított független jelölt megnevezése, aki legfőbb céljául tűzte ki a kisebbségek és elsősorban a megyei magyarság döntési súlyának csökkentését, önkormányzatokból való kirekesztését.

Az RMDSZ megyei vezetősége az MPP külön lista indításáról szóló döntését tudomásul vette, továbbá üdvözli az RMDSZ-es szatmárnémeti polgármesterjelölt illetve a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségéért induló jelölt támogatásával kapcsolatos álláspontját. A külön listák indítása ellenére mind az RMDSZ, mind pedig az MPP úgy véli, hogy a helyhatósági választásokat megelőző kampányban illeve az azt követő időszakban sem egymás ellen, hanem a megye érdekében, a megyei kisebbségekért akarnak harcolni, dolgozni. Jelöltjeik nem ellenségeket látnak egymásban. Pontosan ezért úgy az RMDSZ, mint az MPP felkéri a megye magyarságát, hogy járuljanak az úrnákhoz minél nagyobb számban június 1-én, és szavazzanak a két magyar érdekképviseleti szervezetek egyikének a jelöltjeire.

RMDSZ Szatmár megyei elnök Csehi Árpád Szabolcs

MPP Szatmár megyei elnök Hegedűs Pál