Saját tevékenységét jellemezte számokban Cseke

Hivatalosan három kérdést intézett a miniszterelnökhöz, és 17 politikai nyilatkozata volt mandátuma során Cseke Attila szenátornak. Eddigi tevékenységét sajtótájékoztatón összegezte.

Eddig szenátor volt, de most parlamenti képviselőként indítja pártja Bihar megyében Cseke Attilát. Az RMDSZ politikusa csütörtökön sajtótájékoztatón jellemző számadatokat sorolt 2008–2112-es szenátori mandátumát összegezve. 2009 decembere és 2011 augusztusa között egészségügyi miniszter is volt, akkor ilyen minőségében vett részt a felsőház ülésein.

Statisztika

A jelzett évek során 17 politikai nyilatkozata volt, különféle ügyekben 34 hivatalos kérdést intézett miniszterekhez, hármat pedig a miniszterelnökhöz. Összesen 9 interpellációja volt, valamint 14 törvényjavaslata. Ez utóbbiak közül 4-et elfogadott a parlament, ezek az alapítványok működését szabályozó kormányrendelet kiegészítésére, a köz- és magánszféra gazdasági partneri viszonyára, a közszolgáknak különféle címeken juttatott plusz pénzek visszaadására, valamint az ország és az európai közös rendőrség együttműködésére vonatkoznak. További négy javaslata még nem került elbírálásra, ötöt pedig elvetett a parlament, míg egyet ő maga vont vissza.

A konklúziói között megemlítette: szükséges lenne a parlament professzionizmusának emelése és felelősségének növelése – bár elismerte, hogy a parlament megítélése nagyon rossz a lakosság körében. Úgy véli, ezért leginkább ők maguk, a törvényhozók a felelősek.

Kitért a legfrissebb javaslatára is, amely pénzügyi jellegű. Egy készülő kormányrendelet megtiltaná, hogy az egyes szervek további adósságokat halmozzanak fel, ameddig a meglévő köztartozásaikat nem egyenlítik ki. Ugyanakkor vannak kivételek is, ilyenek a helyi közigazgatás hatáskörébe tartozó kórházak. A politikus szerint amennyiben nem járnak el körültekintően, pénzügyi zárlat adódhat ennek a révén.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,