Saját kezdeményezésre van utalva

Saját kezdeményezésre van utalva
Szatmár megye – Nagyon nehéz eltartani a gyermekeit, ezért a börtönben őrzött egyik rab neje érdeklődött a felől, hogy férje milyen módon részesülhet kegyelemben.

A Szatmár Megyei Büntetés–végrehajtási Intézetben őrzött egyik rab neje érdeklődött a felől, hogy férje milyen módon részesülhet kegyelemben, mert három kiskorú gyermekről kell gondoskodjon, s ez nem kis feladatot jelent számára. Ha férje amnesztiában részesülne, ez megkönnyítené a család helyzetét. Mint a Szatmárnémeti Törvényszék sajtószóvivőjétől, Nemeş Remustól megtudtuk, egy fogvatartott vagy egyéni kegyelemmel szabadulhat, melyet az ország elnöke ad ki. A másik változat az általános amnesztia, melyre nagyon rég volt példa, erre legutóbb a 543/ 2002.10.01–es törvény adott lehetőséget. Ez sem jelenti azt, hogy mindenki részesülhet kegyelemben, mert a törvény ezt jól behatárolható kritériumokat sorol fel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevés azoknak a száma akik élhetnek a lehetőséggel, és csak olyanokra vonatkozik, akik kevésbé jelentenek veszélyt a társadalomra.

Ez az amnesztia azokra a rabokra vonatkozott akikre a paragrafusok szerint 5 évet, vagy ennél kevesebb börtönbüntetést róhattak ki. Majd a törvényhozók két A4–es oldalon sorolják azokat a helyzeteket amikor a rab nem részesülhet kegyelemben. A tiltás kizárja a sorból például a visszaesőként számon tartott személyeket, azokat akik 15 évnél több börtönbüntetés illet, továbbá a következő vétkek miatt elítélteket: hazaárulás, emberölés, súlyos testi sértés, nemi erőszak, rablás, csalás, megvesztegetés, kínzás, börtönből való szökés, drogkereskedelem, bűnszövetkezetbe való tömörülés. A szóvivő mint elmondta, nincs tudomása arról, hogy a Parlamentben szó volna általános amnesztia törvényről, úgyhogy a fogvatartott saját maga kell elindítsa a folyamatot azért, hogy az államelnök kegyelembe részesítse.

Karikás Enikő