Sürgősségi és ügyeleti órák a fogászaton

Sürgősségi és ügyeleti órák a fogászaton

Szatmárnémeti – Egy hónapja van arra a megyei kórháznak, hogy megszervezze a sürgősségi és ügyeleti fogászati rendelést – nyilatkozta dr. Simu Flaviu. A jelenleg hatályban lévő törvények kötelezik a fogorvosokat arra, hogy sürgősségi és 24 órás ügyeleti rendelést lássanak el.

Dr. Simu Flaviu, a Szatmár Megyei Fogorvosok Szövetségének elnöke tájékoztatta lapunkat arról, hogy 2008 január 1-től módosul a törvény, és ezentúl senki sem lesz kötelezhető arra, hogy sürgősségi vagy ügyeleti rendszerben dolgozzon. „Mindegyik fogorvos magánrendelőben dolgozik.” – szögezte le dr. Simu, aki szerint már régóta változtatni kellene a törvényen, ugyanis a jelenleg a műhibákra érvényes törvényi szabályozás értelmében őket is könnyen felelősségre lehet vonni olyasmiért, amit el sem követtek.

„Gondoljanak csak bele. Behoznak egy baleseti sérültet, akinek kitört a foga. Egy belső vérzés miatt a fogorvos kezei között hal meg, akkor ki fogja bizonyítani utólag, hogy ez elkerülhető lett volna.” – nyilatkozta az egyesület elnöke. Elmondása szerint hónapok óta folytat eredménytelen egyezkedést a kórházzal. Ezzel a törvénymódosítással azonban a megyei kórházak kötelezve lesznek arra, hogy létrehozzanak sürgősségi és ügyeleti rendelőket, ahol szervezett keretek között folyhat a kezelés, szükség esetén sebészi vagy más szakorvosi konzíliummal.