Sürgősen elő a románnal?!

Sürgősen elő a románnal?!
Minek a képviselet, ha nem védi extrém támadások ellen sem a magyarságot? Ezt kérdeztük ma annak a testületnek a magyar vezetőjétől, amely kimosta Dan Voiculescut. SesizareUCM.pdf [.pdf – 1,0MB]

Az MPSZ-t is okolja az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke amiatt, hogy az épp ügyeletes magyarfaló, azaz Dan Voiculescu javára döntöttek egy ügyben. A beadványt is megmutatjuk Önöknek most.

Elbeszélgettünk Asztalos Csabával, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével, azt követően, hogy a testület úgy döntött: nem diszkriminatív Dan Voiculescu konzervatív pártelnök ama felvetése, hogy vonják meg a román állampolgárságot mindazoktól, akik két év alatt nem tanulnak meg helyesen románul. Mint ismeretes, Voiculescuék törvénytervezetet készítettek erről, amelyet a Képviselőház hallgatólagosan már el is fogadott, s most a Szenátus előtt van a projekt. Ezen manővereket látva a Magyar Polgári Szövetség beadványal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) – amelynek elnöke egyébként az RMDSZ által funkcióba juttatott magyar nemzetiségű Asztalos Csaba. A CNCD ennek nyomán meghallgata Voiculescut, s végül meghozta döntését: úgy határozott, hogy Dan Voiculescu nem vonható jogilag felelősségre amiért tavaly nyáron bejelentette, hogy a fent vázolt törvénytervezetet fogja promoválni.

Asztalos magyarázata

Felhívtuk tehát Asztalost Bukarestben, az iránt érdeklődve, hogyan születhetett ilyen döntés. A CNCD elnöke elmondta: a testület szavazással szokott dönteni a különböző beadványokról, kilenc voksolásra jogosult vezetőségi tagja van. A szóban forgó ügy tárgyalásakor ebből – vele együtt – hatan voltak jelen s mind arra voksoltak, hogy a konzervatív pártelnök felvetése nem diszkriminatív.

Döntésüket indokolva Asztalos elmondta: „A beadványt a Magyar Polgári Szövetség nyújtotta be hozzánk, a dokumentumban egyszerre négy ügyet is felvetettek. Három a magyar anyanyelvű oktatással volt kapcsolatos, erre már válaszoltunk, a negyedik volt Voiculescuék törvénykezdeményezése. Mi azonban nem a tervezett jogszabályról mondhattunk véleményt, hanem csakis a román pártelnök egyik tavaly júniusi nyilatkozatáról, amelyben bejelentette, hogy ilyen törvényt akarnak elfogadtatni. A beadvány megfogalmazói ugyanis így írták meg folyamodványukban. Márpedig mi most úgy döntöttünk, hogy maga a szóban forgó nyilatkozat nem diszkriminatív, mivel nem korlátozhatjuk senkinek a törvénykezdeményezési jogát. Ráadásul hivatalban lévő honatyák nyilatkozatait és törvénykezdeményezéseit nem marasztalhatjuk el, mert ilyen téren védi őket az Alkotmány.”

Fellebbezés kizárva

Arról is érdeklődtünk Asztalosnál, reagált-e már náluk hivatalosan a döntésre az MPSZ. A CNCD elnöke annyit mondott: „engem ez nem érdekel, kérem”, később azonban hozzátette, hogy nem kaptak semmiféle reakciót. Megjegyezte még: a döntés ellen náluk már nem lehet fellebbezni, esetleg csak bíróságon, „de bárki benyújthat újabb panaszt hozzánk”.

A testület egyébként magáról a Konzervatív Párt-féle törvénytervezetről csak abban az esetben fog egyáltalán véleményt mondani, ha a Parlament kéri ezt tőlük. Beszélgetőpartnerünk azonban megjegyezte: mindenképpen alkotmányellenesnek tartja a készülő jogszabályt, ugyanis az állampolgárság Románia alaptörvénye szerint nem vonható vissza azoktól, akik ezt születésük révén szerezték meg.

Ösztönző?!

Reagált a CNCD döntésére maga a Konzervatív Párt elnöke is. Dan Voiculescu Úgy vélte: „A döntés igazolja, hogy jogszabály tervezeteink semmilyen módon nem diszkriminálják a magyarságot, s ez is ösztönző lesz a román nyelv elsajátítására”. Jelezte, nem fogják visszavoni tervezetüket, amelyet a Képviselőház után várhatóan a Szenátus is megtárgyal, mégpedig februárban. A pártelnök szerint az RMDSZ-en kívül minden parlamenti párt megszavazza majd tervezetüket. Mint ismeretes, Lakatos Péter RMDSZ-es honatya nemrégiben azt nyilatkozta kérdéseinkre: nagyon kevés esélyt látnak arra, hogy a törvényhozás elfogadja ezt a tervezetet, valamint a konzervatívok másik kezdeményezését, amely szerint automatikusan parlamenti helyeket kapnának a Hargita és Kovászna megyei románok képviselői.

 

Szeghalmi Örs

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Miért álltak Voiculescu mellé
  • Ösztönöz az állampolgárságvesztés
  • Nem diszkriminatív a kezdeményezés
  • Voiculescu, a románmentő
  •