Árvízvédelem elméletben és gyakorlatban

Árvízvédelem elméletben és gyakorlatban

A Körösök Vízügyi Igazgatósága képes a szükséges lépések megtételére egy esetleges árvíz idején, jelentette pénteken Ana Lucia Varga államtitkár, a Berettyó partján rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Az árvíz esetén szükséges teendők megbeszélése Szalárd kultúrházában kezdődött tegnap délelőtt. A Berettyó-völgy települései előljáróinak, és az önkormányzatok szakembereinek jelenlétében Ana Lucia Varga, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy 450 milliárd régi lejt költöttek árvízvédelmi felszerelések beszerzésére és fejlesztésekre, ebből Bihar megyének több, mint 30 milliárd jutott.

A polgármester a főnök

Megyénkben a folyóvizek partjainak összhosszúsága 5.700 kilométer, ennek mintegy harmada van már a modern árvízvédelem szempontjai szerint kialkítva. A tárca feladata biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy vészhelyzet esetén minden adott legyen az emberek és az értékek mentéséhez, ugyanakkor a helyiek felelősége a gyors cselekvés, a szakemberek megérkeztéig a polgármesterek vezetik a mentési munkákat. Ezután egy vetítéssel egybekötött előadásból egyebek mellet megtudhattuk, hogy a mit jelent az árvízvédelmi sárga, narancssárga és piros jelzés, továbbá, hogy főleg faluhelyen, még mindig a hagyományos módszer, a harang félreverése a leghatékonyabb riasztási mód.

Bemutató alacsony vízszintnél

Ha a Berettyó mai állapotán múlik, akkor ezek a harangok még jó idei némák maradnak, hiszen a hosszú ideje tartó szárazság miatt a folyóban alacsony a vízszint. Mindezt megtapasztalhattuk a Berettyócsohaj és Szentjobb közötti szakaszán tartott gyakorlati bemutatón. A vízügyi hatóság vadonatúj egyenruhájába bujtatott alkalmazottak bemutatták a pillanatok alatt felépíthető gátmagasítót, a zsákokat homokkal megtöltő szerkezetet, a védőfalat földbedöngölő erőgépet, illetve azt a praktikus megoldást, ahogyan magából az áradásból vett vízzel megtöltött „műanyag-gátat” elkészítik. A parton rögtönzött sajtótájékoztatóján az elégedett államtitkár elmondta: hasonló korszerű felszerelésekkel ez volt az első „árvízvédelmi szimuláció”, melyet majd újabbak követnek.

Rencz Csaba