Rulettet modellez az új választási törvény

Az új választási rendszer nem vezet a politikai osztály reformjához. Az őszi parlamenti választásokon érvényes törvény a népszerű és jelentős anyagi hátérrel rendelkező jelölteknek kedvez, nem a fiatal és szakképzett, hozzáértő politikusoknak, akik ugyan nem tettek szert a parlamenti bejutáshoz szükséges népszerűségre, de akik a politikum valódi reformját megvalósíthatnák – állapította meg Kelemen Hunor ügyvezető elnök július 8-án, az 5. EU-tábor Politikai perspektívák: mi várható a politika háza táján 2008 után? című nyitóelőadásában.

Az ügyvezető elnök szerint egy olyan választási időszakban, amelyben egyik választás a másikat éri, nagyon fontos arról beszélni, mi várható 2008 után. A hathavonta  megszervezett választások ugyanis újabb és újabb komoly erőpróbák elé állítják a politikusokat, ezekről pedig részletesen tájékoztatni kell a választókat.

Kelemen Hunor ismertető és értékelő előadásában részletesen kitért az őszi parlamenti választásokon hatályos választási törvény újdonságaira, a jelöltállítás lehetőségeire és a várható választói részvételre, és beszélt a parlament várható összetételéről, ennek alapján pedig a számba vehető kormányalakítási perspektívákról.

 

 „Nem volt szükség a választási rendszer reformjára” – szögezte le az ügyvezető elnök, aki szerint 2004 után, bizonyos civil szerveztek részéről jövő, a sajtó által is felkarolt és erősített nyomás hatására alkották meg a politikai pártok az egyéni választókerületes rendszerre vonatkozó törvénytervezeteiket.„Az eredeti elképzelés az volt, hogy a politikai osztály reformja csak egy új, egyéni választókerületes választási rendszerrel lehetséges, amelyben a választó nem listára, nem a listán megbúvó, rejtőzködő személyekre szavaz, hanem az egyéni választókerületek képviselő- és szenátorjelöltjeire, akik lehetnek a pártok jelöltjei vagy függetlenek” – ismertette az új választási rendszer létrejöttének előzményeit az ügyvezető elnök, majd azt hangsúlyozta, az eddigi híresztelésekkel ellentétben, a törvény végső változatát az RMDSZ nem támogatta, nem szavazta meg a Parlamentben.

 

„A kormány által elfogadott, és az RMDSZ által is támogatott változat olyan vegyes választási rendszerre vonatkozott, amelyben a parlamenti mandátumok felét az egyéni választókerületek, a másik felét pedig országos lista alkotta volna. Ennek a rendszernek az volt az előnye, hogy – az arányosság elve alapján – lehetővé tette volna a kis pártok parlamenti bejutását. Ezen kívül pedig megteremtette volna azt a lehetőséget, hogy az országos listára olyan emberek kerüljenek, akikre amúgy szükség van a parlamentben, egyéni választókerületet azonban nehezen tudnának megnyerni” – mutatott rá Kelemen Hunor, aki szerint a törvény végső változata általában, és valamennyi párt esetében az „ismert és pénzes” jelölteknek kedvez, akik semmiféle pártfegyelemre nem hallgatva, könnyen korrumpálhatóvá és megvásárolhatóvá vállnak.

 

„A pártfegyelemben semmi furcsa nincs. A politika Európa-szerte a politikai pártok dolga, ez alapján kiszámíthatóak a fontosabb döntések, megegyezés születik a közösségi prioritások tekintetében” – állapította meg az ügyvezető elnök, aki továbbá azt is elmondta, a törvény végleges változata tulajdonképpen a véletlent modellezi, rulettet kódolja, hiszen fontos szerepet juttat a szerencsének. A politikai pártok és alakulatok nagy része ugyanis véletlenül sem tudja megállapítani, hogy jelöltjei melyik választókerületben szerezhetnek mandátumot, és az is megtörténhet, hogy olyan kerületből jut be a párt jelöltje, ahol az illető a jelöltek közül a legkevesebb szavazatot szerezte meg. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ valamivel előnyösebb helyzetben van, ugyanis – a magyar lakosság földrajzi megoszlása alapján – 60-70 %-ban megállapítható, jelöltjei hol szereznek mandátumot.

 

A jelöltállítás legfontosabb kritériuma, Kelemen Hunor szerint, az ismertség, a hitelesség és a választói bizalom elnyerésének lehetősége lesz. „Ilyen tekintetben ez a rendszer hasonlít a polgármester és a megyei tanácselnök választásra, amelyben ugyan a párt jele alatt indul a jelölt, de az ő személye is nagyon fontos a sikerhez” – állapította meg az ügyvezető elnök, aki úgy vélte, a felsorolt kritériumok mellé  – a magyar képviselet szempontjából – társulnia kell a magyarság céljai maradéktalan felvállalásának, valamint a szaktudásnak és az idegen nyelvek ismeretének.

 

„Ha a parlamenti választások eredményét – az utóbbi négy évet tekintve mindenképpen – előrevetítő önkormányzati választások eredményeiből indulunk ki, négy párt alkotja majd az új Parlamentet: a PSD, a PD-L, a PNL és az RMDSZ” – állapította meg az ügyvezető elnök, hozzátéve, hogy az említett négy párt, politikai alakulat lépte át legutóbb azt az 5%-os választási küszöböt, amelyet az új törvény előír.

 

Az RMDSZ-listára a Magyar Ifjúsági Értekezlet hozzávetőlegesen száz képviselőjelöltet, a szenátorjelöltek megnevezés pedig a Szövetségi Állandó Tanács feladata lesz – válaszolta Kelem Hunor a Szövetség listájának összetétele kapcsán megfogalmazott kérdésre

 

A Parlamentben várhatóan egyetlen pártnak sem lesz többsége, ezért többpárti koalíció várható a kormányalakításkor, a kisebb politikai alakulatok – így az RMDSZ  – a mérleg nyelvét jelentik majd. Egy másik – kevésbé kedvező változat – a kisebbségi kormány. „Az is elképzelhető, hogy az államfő, ismerve affinitását egy bizonyos párt iránt, azt a bizonyos pártot  kéri majd fel a kormányalakításra, kisebbségi kormányt erőszakolhat ki, amelyet a Parlament második próbálkozásra akár meg is szavazhat. Ebben az esetben már most fogadni lehet arra, hogy a következő Parlament bárkit, akár az itt látható tűsnádfördői ásványvizes üveget is megválasztja kormányfőnek, hiszen olyan személyekből fog állni, akik nem kockáztatják meg a törvényhozó testület feloszlatását, mert előrehozott választások esetén nem szereznének újabb mandátumot” – vázolta a kormányalakítás lehetőségeit és veszélyeit előadása végén  az RMDSZ ügyvezető elnöke.