Rövidebb lesz a Nagyváradi Ősz

Rövidebb lesz a Nagyváradi Ősz
Nagyvárad- Szerdán a városházán az önkormányzat által a tavaly és idén szervezett eseményekről tartott sajtótájékoztatót Ovidiu Mureşan alpolgármester és Mircea Oaie rendezvényszervezési igazgató.

Noha a tavasz közeleg, a Nagyváradi Ősz volt a központi témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet szerdán az önkormányzat által szervezett vagy társszervezett eseményekről tartottak közösen a városházán Ovidiu Mureşan alpolgármester és Mircea Oaie rendezvényszervezési igazgató.

Az elöljáró ebből a szempontból sikeresnek nevezte a tavalyi esztendőt, szerinte a számok és az utóvisszhangok azt bizonyítják, hogy sikerült a lakosság mindenfajta igényeit kielégíteniük. Kiemelte, hogy az október 12-i programokon a csendőrség jelentése alapján több mint 17 ezren vettek részt, ami rekordnak számít a fesztivál huszonkét éves történetében. Hozzátette: ugyanígy sokan érdeklődtek a december 1-jei ünnepségek iránt is, melyet a prefektúrával együtt bonyolítottak le. Ovidiu Mureşan azt is hangsúlyozta: 2013 egy átmeneti év volt, hiszen megszűnt önálló entitásként a Városi Művelődési Ház, ezért a rendezvények szervezésével teljes egészében a Polgármesteri Hivatal foglalkozott. Társszervezőként néhány esetben 60-70 százalékos közreműködést vállalt, azonban ezen részvételét idén 20-25 százalékra csökkenti pénzügyi megfontolásból. Szintén újdonság, hogy idén csupán két hétvégét foglal majd magába az október 3-12. között megszervezendő Nagyváradi Ősz ünnepségsorozat, melyet a szeptember 19-28. között lebonyolítandó színházi fesztivál vezet majd fel. Emellett az önkormányzat társszervezői szerepet vállal az április 28-ra meghirdetett dzsesszkoncert, a május 14-18. közötti Gaudeamus Országos Könyvkaraván és a június 26-29. közötti Szent László Napok esetében. Tervben van véve egy karácsonyi vásár megszervezése is, viszont idén is elmaradnak a Várnapok. A 2014-es eseménynaptár teljes költségvetése amúgy 800 ezer lej, ami visszaesésnek számít 2013-hoz képest, hiszen tavaly csupán a Nagyváradi Ősz-fesztivál büdzséje volt ennyi. Az ezzel megbízott szakbizottság ezekben a hetekben összesíti a programokat, a végleges változatot pedig a márciusi tanácsülésen terjesztik majd elő- tudatta az alpolgármester.

Kiadások

Mircea Oaie arról számolt be, hogy 2013-ban eredetileg 29 eseményt terveztek, de végül 35 lett, mivel úgy vélték előnyös, ha társszervezőként finanszíroznak még néhányat. Egyebek mellett 14 ezer lejt költöttek április 20-án arra, hogy megünnepeljék a szovjet-román csapatok bevonulását Váradra, június 1-jén szintén 14 ezer lejt a Gyermeknapra, 55 ezer lejt egy folklórfesztiválra, 5500 lejt a népi mesterek vásárára, 51 ezer lejt a virágkarneválra, 103 ezer lejt a színházi fesztiválra, míg az október 12-i koncertekre 150 ezer lejt utaltak ki.

Ciucur Losonczi Antonius