Rövidebb ideig kapják az almát

Akt.:
Rövidebb ideig kapják az almát
Jelenleg mindössze tizenegy hazai megyében kapnak almát az iskolások az unió által finanszírozott iskolagyümölcs programon belül. A többi megyében vagy hozzá sem kezdtek megszervezni a közbeszerzési eljárást, vagy épp folyamatban van, de olyan megye is létezik, ahol eleve nem kívántak csatlakozni ehhez a programhoz, mivel túl komplikáltnak ítélték a részvételt, illetve jelentkezők híján mondtak le erről.

Amint Mircea Jacantól, a Bihar Megyei Tanács szóvivőjétől megtudtuk, erre a tanévre az Európai Bizottság 85 iskolanapra fedezi az almákat, ezekből Bihar megyében 65 maradt erre az évre. Az, hogy melyik időszakban osztják ki, nincs megszabva, a feltétel csak az, hogy végeredményként jöjjön ki a 85 nap – ezért nem kell különösen siessenek az eljárással. Mint megtudtuk, mostanáig több ajánlatot is kaptak, jelenleg ezeknek a kiválogatása zajlik, majd azok a cégek, melyek nem estek ki a rostán, elektronikus versenytárgyaláson vesznek majd részt, talán két vagy három hét múlva. „Minden bizonnyal időben tudjuk lebonyolítani és ki fogjuk osztani az almákat az előírt 65 napon keresztül” – tette hozzá Jacan.

A kormány sem sietett amúgy a gyakorlatba ültetéssel, a program végrehajtási utasításait tartalmazó rendeletet csupán november közepén, azaz két hónappal az iskolakezdést követően hagyta jóvá.

Az iskolagyümölcs programot egyébként 2009-ben kezdték el bevezetni az uniós országokban, s többek között a hazai, nehézkes lebonyolítás következtében erre a tanévre felére csökkent az az összeg, amellyel az Európai Bizottság támogatja. Ennek következtében Románia 4,9 millió eurót kapott, miközben Olaszországnak 20 millió, Lengyelországnak 13 millió, Németországnak pedig 12 millió eurót állapítottak meg ugyanerre.