Rovana Plumbot választotta ki az Európai Bizottság választott elnöke romániai biztosjelöltnek

Rovana Plumbot választotta ki az Európai Bizottság választott elnöke romániai biztosjelöltnek
Közzétette az általa kiválasztott uniós biztosok listáját az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen. A romániai biztosjelöltek közül Rovana Plumb került fel a listára.

Az EB megválasztott elnöke a tagállamok által az európai biztosi tisztségekre javasolt minden személyt meghallgatott az elmúlt hetekben és kiválasztotta az általa megfelelőnek tartott jelölteket, tájékoztat az EB közleménye.

Az Ursula von der Leyen által jóváhagyott listán a következő jelöltek szerepelnek: Johannes Hahn (Ausztria), Didier Reynders (Belgium), Mariya Gabriel (Bulgária), Dubravka Suica (Horvátország), Sztella Kiriakidész (Ciprusi Köztársaság), Vera Jourova (Csehország), Margrethe Vestager (Dánia), Kadri Simson (Észtország), Jutta Urplainen (Finnország), Sylvie Goulard (Franciaország), Margarítisz Szkínász (Görögország), Phil Hogan (Írország), Paolo Gentiloni (Olaszország), Valdis Dombrovskis (Lettország), Virginijus Sinkievicius (Litvánia), Nicolas Schmit (Luxemburg), Helena Dalli (Málta), Frans Timmermans (Hollandia), Janusz Wojciechowski (Lengyelország), Elisa Ferreira (Portugália), Rovana Plumb (Románia), Maros Sefcovic (Szlovákia), Janez Lenarcic (Szlovénia), Ylva Johansson (Svédország), Trócsányi László (Magyarország).

A listát jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is. Az Európai Tanács Josep Borrellt (Spanyolország) jelölte ki az EU külpolitikai és biztonsági képviselőjének. A lista ezt követően az Európai Parlament elé kerül, amely az illetékes szakbizottságokban meghallgatja a jelölteket, majd végső szavazás alá bocsátja a testület végleges összetételét. Végül az Európai Tanács nevezi ki az Európai Bizottságot.

www.agerpres.ro