Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter lemondását kérik

Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter
Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter
Az európai alapokért felelős miniszter lemondását kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) abban az egyszerű indítványban, amelyet szerdán nyújtottak be a két alakulat szenátorai.

A közösségi alapok lehívása, újabb PSD-ALDE-féle katasztrófa címet viselő indítványban az ellenzéki pártok azt kifogásolják, hogy a tárcavezető rosszul kezelte a Románia rendelkezésére álló strukturális alapokat.

,,Tisztelt Rovana Plumb miniszter asszony, amennyiben van Önben annyi tisztesség, kérjük, azonnal mondjon le az európai alapokat kezelő minisztérium éléről! Bebizonyította, hogy nem képes lehívni azokat az összegeket, amelyeket az Európai Unió a rendelkezésünkre bocsátott. Az Unió ad, de nem teszi egyenesen a tarisznyánkba” – fogalmaz az egyszerű indítvány.

A két ellenzéki frakció szenátorai azt is felrótták a miniszternek, hogy nincsenek szakemberek, akik a nyertes pályázatokat végigkísérjék, és rendkívül bonyolult a bürokratikus folyamat a pályázatok során. A PNL-s és PMP-s honatyák rámutatnak, túlvagyunk a 2014-2020-as pályázati ciklus felén, de az uniós támogatások csupán 10 százalékát hívta le Romániába, és évente több milliárd eurót veszít az ország.

Az indítvány aláírói szerint a miniszter nem fordított kellő figyelmet a Regionális Operatív Programra, ennek következtében ezen a téren vannak a legnagyobb késések, így Románia 850 millió eurós támogatástól eshet el.

Az indítványt jövő kedden vitatják meg, és még aznap szavaz is róla a felsőház pléuma – jelentette be a szerdai ülést vezető Claudiu Manda szenátor.

www.agerpres.ro