Rosszul szervezték meg az utasok átszállítását

Rosszul szervezték meg az utasok átszállítását
Több mint száz utas maradt a vársonkolyosi vasútállomáson vasárnap este, mert nem volt kellő számú, vagy nagyságú busz a továbbszállításukra.

Két Nagyvárad-Kolozsvár közötti vasútjárat utasai is Vársonkolyoson rekedtek vasárnap este, mert nem volt elegendő busz a továbbszállításukra. A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint javítási munkálatok zajlanak a Vársonkolyoshoz közeli vasúti alagútnál, ezért az utasokat onnan autóbusszal kellett elszállítani a Kolozs megyei Kissebesig. A vársonkolyosi vasútállomáson viszont csak egy kisbusz állt, miközben az állomáson több mint száz ember várakozott. A pórul járt utasok között volt a váradi Biró Árpád is, aki elmondta lapuknak azt, hogy vasárnap délután a fél négyes személyvonattal indult el több mint száz ember Nagyváradról Kolozsvárra. Az állomás információs ablakánál azt a tájékoztatást kapták, hogy Vársonkolyostól Barátkáig busszal viszik tovább őket, mert a környéken sínjavítási munkálatok vannak.

Felkészületlenség

„Vársonkolyoson szálltunk le öt óra két perckor, több mint száz ember, akiket egy harminc férőhelyes kisbusz várt. Az élelmesebbek felszálltak, de megközelítőleg száz ember az állomáson maradt. A buszsofőr, a mozdonyvezető és a kalauz is azt mondták, hogy küldenek még buszokat, de nem jött egy sem” – meséli Biró Árpád. Az utasok közül többen hívták a diszpécserszolgálatot, ahonnan azt a választ kapták, hogy az ügy nem hozzájuk tartozik, a panaszosok forduljanak a vársonkolyosi vasútállomáshoz. Mint Biró Árpád beszámolójából kiderül, el is mentek az állomás igazgatóságához, ahol azonban szintén elhárították a felelősséget. Megtudták azt is, hogy sonkolyosi állomás jegypénztárosa már reggel jelezte Nagyváradra azt, hogy a harminc fős busz nem lesz elég az utasok elszállítására, mert a délutáni forgalom a legnagyobb.

„Este hét óráig még semmilyen megoldás nem körvonalazódott a kialakult helyzetre, ami csak bonyolódott azután, hogy befutott Vársonkolyosra a sebes vonat is, amelyikről újabb utasok szálltak le” – meséli Biró Árpád, aki a továbbiakban azt mondta, hogy az a busz, amelyik öt órakor várta a vasútállomáson az utasokat, Kissebesig (Poieni) vitte el azokat, akik felfértek, és este fél nyolckor érkezett vissza Vársonkolyosra. Időközben a Vársonkolyoson ragadt utasok közül többen szóltak rokonaiknak, ismerőseiknek, hogy jöjjenek értük, és vigyék el őket onnan. Biró Árpád úgy tudja, hogy a sebes vonat utasainak egy részét egy autóbusz elvitte Kolozsvárra, a másik részüket pedig visszavitték Nagyváradra. Azt a mintegy harminc fős csoportot pedig, amelyik a személyvonattal utazott, és még mindig Vársonkolyoson vesztegelt, a Kissebesről visszaérkezett busz vitte el, de immár csak Királyhágóig (Bucea). Itt a bakter bevezette őket a bakterházba, de semmi egyebet nem tett, hiszen, mint mondta nekik, ő semmiről semmit nem tud. Majd csak jóval később jött egy másik busz, amelyik továbbszállította az utasokat Kissebesig, ahonnan végre vonattal haladhattak tovább Kolozsvárra. Biró Árpád megjegyezte, hogy éjfél után negyed órával érkeztek meg úti céljukhoz. Kérdésünkre válaszolva a fiatalember elmondta: többen elhatározták, hogy a fogyasztóvédelemhez és a vasút-igazgatósághoz fordulnak az ügyben, és kártérítést követelnek majd. Biró Árpád szerint nyilvánvaló volt, hogy senki sem tudta, miképpen kell kezelni a kialakult helyzetet, és hogyan kellene megszervezni az utasok elszállítását.

Talán elkészül

A Román Államvasutak (CFR) képviselői a Mediafax hírügynökségnek az ügy kapcsán azt nyilatkozták, hogy a vállalat infrastruktúra részlege szerződést kötött egy személyszállító vállalattal az utasok átszállítására a Vársonkolyos közeli alagútnál történő munkálatok idején, de az illető cég nem teljesítette a szerződésben foglalt vállalásait. A Román Államvasutak berkeiben dolgozó forrásaink szerint egyébként a javítási munkálatokat a tervek szerint kedden hajnali négy óráig kell elvégezni a vársonkolyosi alagútnál, de ma, hétfő délelőtt, amikor kérdeztük, forrásunk hangsúlyozta, hogy ez az időpont még változhat.

Pap István