Rossz jegy miatt szökött el

Szatmár megye — Csütörtökön délben értesítették a szatmárnémeti rendőrséget, hogy a 11 éves Bud Sergiu szinérváraljai kisfiú eltünt. A gyermekre aranyosmeggyesi nagynénje vigyázott, mivel szülei külföldön vállaltak munkát, ezért nem tartózkodnak az országban. A kisfiú az iskolából tűnt el, az iskolapadban hagyva iskolatáskáját és kabátját.

A bejelentés után körülbelül négy órával sikerült a gyermek nyomára bukkani az aranyosmeggysei vonatállomáson, mint utólag kiderült egy gyenge osztályzat miatt szökött meg az iskolából.

Egy civilszervezet kutatása szerint, a 2006–2007–es iskolai évben az általános iskolás diákok 16–18%–nak legalább az egyik szülője külföldön dolgozik, ami körülbelül 170 ezer diákot jelent a közel egymillió általános iskolás gyermek közül, ebből 35 ezernek mindkét szülője külföldön tartózkodik. A legérintettebbek az ország nyugati területei, ahol az általános iskolások 27%–nak élnek a szülei külföldön és Moldova 25%–ban észlelhető a jelenség. Ezek nagy része városi lakos.

A jelenség pozitívuma, hogy a külföldön dolgozó szülők az átlagosnál jobb anyagi körülményeket tudnak biztosítani gyermekeik számára, negatív hatása viszont, többek között, hogy jócskán megromlik az otthonmaradt szülő viszonya gyermekével.