Rossz a bihari paktum az EMNP szerint

A két EMNP-s politikus a tájékoztatón. A szerző felvétele
A két EMNP-s politikus a tájékoztatón. A szerző felvétele
Újabb titkos paktum is létezik a PSD és az RMDSZ között, amelyik immár az őszi parlamenti választások utáni együttműködésről szól – így tudja az EMNP, amelyik szerint a Szabó-vonal elhibázott.

Semmibe vette az RMDSZ Szabó Ödön-féle Bihar megyei szárnya a magyarság érdekeit, amikor lepaktált a PSD-vel – véli Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, valamint Csomortányi István, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke. Ők sajtótájékoztatón elemezték a választás utáni helyzetet Váradon és a megyében. Mint ismeretes, a megyei tanácsban az RMDSZ a PNL-vel is tárgyalt, de végül a PSD-vel szövetkezett, hogy többséget alkossanak a PNL ellenében, ezért a PSD a tanácselnöki tisztséget ígérte nekik – ám a PNL emberei el sem mentek az alakulóülésre.

Értik a dühöt

Csomortányi István szerint érthető, hogy a PNL dühös, „mert az RMDSZ Kiss Sándor-féle vonulata e párttal egyezett meg együttműködésről, és a már megszületett egyezséget a másik RMDSZ-szárny, a Szabó Ödön-féle újratárgyalta, ezért direkt Váradra jött Kelemen Hunor is, majd felrúgták az egészet, és a PSD-vel paktáltak le”. Ezért végül a PNL Váradon nem is adott alpolgármesteri tisztséget az RMDSZ-nek, pedig kettőt is készen állt volna odaadni neki, továbbá két megyei tanácsi alelnöki posztot is, ha az RMDSZ velük egyezett volna meg. A két EMNP-s szerint „Szabó és csapata megint semmibe vette a váradi magyarokat, a kampányt megint végighazudták, és közben eleve létezett a titkos paktumuk a PSD-vel, mint máskor is. Hagyománya van a kooperációjuknak, amit a hatalom megkaparintása és a közpénzek megszerzésének olthatatlan vágya fűt. Már az őszi parlamenti választásra is megvan a titkos megegyezésük, ahogy az RMDSZ régebben is a PSD-t támogatta, Pontáékkal és Geoanáékkal masírozva, akkor is, ha a magyarság sosem követte őket, sőt, a magyarság ellenében cselekszenek”.

Csomortányi szerint „Buta és erőltetett a Szabó-féle politika, és felszólítjuk, hogy hagyja ezt abba. Ráadásul azzal, amit a megyei tanácsi szinten művelnek, ami oda vezetett, hogy Váradon meg nincs magyar alpolgármester, egyúttal épp most számolnak le a Bihar megyei RMDSZ ama vonulatával, amelyik hajlandó lenne magyar-magyar együttműködésre. Szabóék inkább a PSD-t választják. Zatykó úgy véli, „érthető a cserben hagyott PNL döntése, hogy nem mentek el a megyei testület alakulóülésére, megakadályozva ezzel annak összeállását, és ha még többször ugyanígy megakadályozzák, akkor időközi választások lehetnek, azaz az RMDSZ és a PSD ügyködése miatt húzódik a megyében a munka folytatása is.” Csomortányi hozzátette: „ráadásul akit Szabóék tábora most a megye elnöki tisztségébe tenne, az az ember ott sem volt a háttértárgyalásaikon”.

Szeghalmi Örs