Rosmersholm- bemutató a Kolozsvári Magyar Színházban

Akt.:
Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
A Kolozsvári Magyar Színházban, Andriy Zholdak rendezésében, Henrik Ibsen Rosmersholm című drámájának bemutatására kerül sor, március 24.-én és március 29.-én.

Henrik Ibsen (1828-1906) norvég drámaíró, színházi rendező, a modern drámatörténet egyik meghatározó egyénisége. 1886-ban írta a Rosmersholm című művét, amelyet 1887-ben a Bergeni Színházban mutattak be. A kevésbé játszott és ismert darab az egyénre, az emberi kapcsolatok bonyolultságára, kuszaságára összpontosít.

Andriy Zholdak (1962, Kijev) ukrán rendező Moszkvában tanult. A rendezői munkásságát a filmművészet (Fellini, Bergman, Paradzsanov, Tarkovszkij) és a festészet befolyásolta. 2004-től Németországban telepedett le. A világhírű színházakban-Antwerpen, Szentpétervár, Szkopje, Moszkva, Berlin, Luzern, Párizs, Harkov…- rendezett. Híresek az előadásai, workshopjai, amiket Szkopjéban, Uppsalaban, Tokióban, Madridban, Moszkvában, Bogotában tartott. Romániában, a Szebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban több alkalommal is rendezett.

Ibsen drámája a rendező olvasatában

A bemutatót megelőző sajtótájékoztató keretében az előadás egy részletét mutatták be a sajtó képviselőinek. Visky András, az intézmény művészeti igazgatója a produkció létrehozásának folyamatáról, felépítéséről kérdezte a rendezőt. Andriy Zholdak kifejtette, hogy Ibsen Rosmersholm című műve három részből áll, amely 6 órás előadást jelentene. A rendező kivágta a második részt. A közönség négyórás előadásban láthatja a darab első és a harmadik részét. Az előadást festményhez hasonlította. „Freud szerint Ibsen darabja elsőrangú szöveg annak szemléltetésére, hogy miként működik az ember.”- hangsúlyozta a rendező. Bizonyos metafizikus vagy szürrealista elemeket eltávolított. A színészekkel, való munkával kapcsolatban kifejtette, hogy 17 színésszel kezdett dolgozni, végül hat színész lép fel. A színészek már a közönség megérkezése előtt elkezdik játszani a történetet, ami a tapsrend után is folytatódik. A rendező olvasatában az Ibsen drámájának középpontjában Rebekka West áll, aki házvezetőnek jelentkezik a Johannes Rosmer családjához. Teljesen felforgatja a család életét.

Érdekes együttműködés a rendezővel

Daniel Zholdak díszlet-és jelmeztervező szerint érdekes együttműködni a rendezővel. Figyelni kell a részletekre, a formákra, a színekre, arra, hogy azok miként fejezik ki a darabot. Illeszkedjenek be a darabba. Vladimir Klykov szerezte a zenéjét. A rendező filmszerű történetet akar. A zenei rész főleg a második részhez kapcsolódik, azonban azt a rendező kiiktatta. Igyekszik valós hangokkal megjeleníteni az előadást.

Szereplők: Bodolai Balázs (Johannes Rosmer), Imre Éva (Rebekka West), Kicsid Gizella (Helsethné), Bács Miklós/ Viola Gábor (Kroll), Sigmond Rita (Beaté). Az előadás rendezője, fénytervezője: Andriy Zholdak. Díszlettervező: Andriy Zholdak, Daniel Zholdak. Jelmeztervező: Daniel Zholdak. Dramaturg: Ioana Mălău. Zene: Vladimir Klykov. Rendezőasszisztensek: Vajna Noémi, Kovács Kinga. A jelmez és díszlettervező asszisztense: Lőrincz Ilona.

Igazi esemény a társulat életében

Bács Miklós Kroll professzor szerepét alakítja. Ritka pillanatnak tekinti a próbafolyamatot. A színésznek ritkán adatik meg, hogy egyszerre több lehetőséget is tudjon követni: alkotni, szakmailg fejlődni, egyszersmind emberileg megváltozni- fogalmazta meg Bács Miklós. Számomra többet jelent, mint előadást. Egyfajta odaadást kíván. Színészként ritkán tudjuk megtapasztalni az alkotó munkát. Esemény számban megy az előadás. Bodolai Balázs szerint az előadás minden szempontból dinamikus. Olyan folyamatban érzem magam, ami nemcsak igénybe vesz, hanem lehetőséget ad, hogy „oda adjam magam”. Ami velem történik a színpadon nemcsak az, amit én beviszek az előadásba, hanem mások munkája is, amit hozzáadtak. Imre Éva szerint a Rebekka szerepe nagyon intenzív koncentrációt igényel.

Két nappal az előadás előtt, nyilvános főpróbát tartanak. Meg akarják ismerni, hogy a közönség miként képes befogadni a produkciót. Ennek függvényében alakul az előadás végső formája.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,