Interjú

2021.03.24. 10:26

Több pályázatot is benyújtott a fejlesztési minisztériumhoz Vedresábrány község

Sajnos a járvány miatt Vedresábrány községben is elmaradtak a már mondhatni hagyományos rendezvények – nyilatkozta egyebek mellett lapunknak adott interjújában Barcui Barna polgármester.

Ciucur Losonczi Antonius

– Hogyan érintette a koronavírus-járvány Vedresábrány községet?

„Természetesen” a mi közösségünk sem maradhatott ki a járványból, de a polgármesteri hivatal megtett mindent annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a fertőzések számát. Maszkokat és fertőtlenítőszereket osztottunk. Volt egy időszak, amikor több megbetegedést is regisztráltak a településeinken. Otthoni elkülönítésben volt ötvenhat személy, többnyire azok, akik külföldről jöttek haza, ezeknek a személyeknek tartós élelmiszert és tisztítószereket biztosított az önkormányzat.

– És mindeközben milyen befektetések zajlottak az elmúlt hónapokban?

– Szépen halad az iskola utáni iskola (after school) építése Vedresábrányban, nemrég a tetőszerkezet került sorra. Decemberben két kilométer utat aszfaltoztunk, ez három zsákutcát és egy új bekötőutat jelent Apátkeresztúron. Vedresábrányban az iskola épületét nem kapta vissza a görögkatolikus egyház, ez megmaradt a helyi tanácsnak. Jelenleg ennek a telekkönyvi beíratásán dolgozunk, és pályáztunk a Környezetvédelmi Alapnál az épület felújítására. Folyamatosan, mint eddig is, takarítunk a községben. Margitta várossal és Tóti községgel közösen pályáztunk a margittai elkerülő útra, a megyei tanácshoz tartozó Fenntartható Fejlesztési Ügynökség elkészítette, és átadta ennek hatástanulmányát.

– A járvány közepette hogyan tudnak eseményeket szervezni?

– Sajnos a járvány miatt elmaradtak a már mondhatni hagyományos rendezvényeink, pontosabban az adventi ökumenikus kórustalálkozó a hivatal szervezésében, melyen több mint tizenkét kórus szokott részt venni. A Bábota Néptánccsoport karácsonyi, év végi ünnepi műsora és a közös szilveszteri mulatság is elmaradt. Amit ebben a helyzetben továbbra is tudtunk biztosítani, az a monospetri központjában felállított betlehem volt, aminek a gyermekek és felnőttek egyaránt örülnek és meglepetés-ajándékokat is osztottunk. A járvány megjelenése óta, sajnálatos módon mi sem tölthettük meg élettel a kultúrházat, viszont voltak kisebb próbálkozások, korlátozott számban, a szabályok betartása mellett versmondás, táncelőadás, zeneoktatás.

– A jövőre vonatkozó terveik?

– Monospetriben, ahogy az idő megengedi, leaszfaltozzuk a pince, a temető és a roma sor felé vezető utat. A község központjában pedig saját költségvetésből egy parkot fogunk kialakítani. A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumnál négy pályázatot nyújtottunk be. A PNDL1-es program révén elkezdhetjük végre a szennyvízcsatorna kivitelezését és a vízhálózat bővítését Monospetriben. Nagy szerencsénk van azzal, hogy az RMDSZ kormányon van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában