Roncsautó-program: alig kezdődött el, máris vége

Bihar megye – Pár napja elkezdődött az autópark felújítására irányuló országos roncsautó program harmadik szakasza. Bihar megyében már nem lehet támogatott árú gépkocsit igényelni, mind elfogyott.

A  program első része áprilistól augusztusig, a második szeptembertől novemberig tartott, s november 13-án kezdődött és december 12-ig tart az akció harmadik szakasza. Lényege – mint arról már beszámoltunk – az, hogy az üzemképes, tizenkét évnél régibb gépkocsik tulajdonosai lecserélhetik járgányaikat újakra, úgy, hogy háromezer lejes kedvezményben részesülnek. A harmadik szakaszban országos szinten azt a 418 gépkocsit lehet kedvezményesen megvásárolni, amelyet az első két szakasz során nem értékesítettek, s ezek harminchat gyártónál, illetve forgalmazónál vásárolhatók meg. A bukaresti székhelyű Porsche Romania Kft., az Arges megyei Automobile Dacia és a krajovai Daewoo Automobile Rt. 45, illetve 46 gépkocsit értékesíthet a roncsautó programon belül, a többi forgalmazó által így eladható gépkocsik száma pedig 4 és 11 között mozog.

Elkeltek az autók

Bihar megyében egyedül az Anvelo Center Kft. vesz részt a harmadik szakaszban -  a programot lebonyolító, Környezeti Alapokat kezelő Közigazgatás honlapja szerint 4 Opel, illetve 5 Chevrolet márkájú gépkocsival. Viszont tegnap (pénteken), érdeklődésünkkor kiderült: már elkelt minden autó.

Pecher János kereskedelmi igazgató kérdésünkre elmondta: az első két szakasz folyamán összesen több mint 450 autót adtak el, a fennmaradó pár gépkocsira pedig nagyon hamar akadt vevő. Ennek ellenére, az igazgató szerint nincs ok pánikra: az Opel Eco Flex programján belül például 850 eurós kedvezmény jár a vásárlóknak, azaz megközelítőleg háromezer lej, és a feltételek bizonyos szempontból tán még kedvezőbbek is – például lízingbe is lehet így gépkocsit vásárolni.

Más kedvezmények

Más gépkocsimárkák esetén is vannak különböző akciók – tette hozzá – s ha így nézzük, a roncsautó- programnak voltaképp inkább csak pszichológiai jelentősége van. A tizenkét éves, vagy annál régibb gépkocsival rendelkezők régimódibbak, s a programmal rávehetők ara, hogy cseréljék le egy újra. Azok számára, akik gyakran vásárolnak autót, teljesen megszokott, hogy tíz-tizenöt ezer eurós ár esetén 5-6 százalékos kedvezményben részesülnek.

Mint megtudtuk, a Bihar megyeiek más megyék forgalmazóitól is vásárolhatnak gépkocsit a programon belül – viszont utazáskor számítaniuk kell arra, hogy a hivatalos eljárás több napig tart. További részleteket a www.afm.ro honlapról lehet megtudni.

 

Neumann Andrea