Romantikus és modern kompozíciók

A csütrötök esti hangversenyen hangzott el Sosztakovics IX. Esz-dúr szimfóniája. Az esten fellépett Daniel Goiti zongoraművész. A karmester Jankó Zsolt volt.

A műsor első felében hallgattuk meg Richard Wagner a Bolygó hollandi című háromfelvonásos operájának nyitányát, amelyet 1843-ban Drezdában mutattak be. Az opera döntő lépést jelent Wagner művészetében. A dalmű a szereplők sorsához kapcsolódó motívumokat mutat be, a nyitány pedig mintegy összefoglalja a mű eszmei tartalmát. Az átoktól sújtott, tengereken hányódó hajós, a hollandi megváltást keres Senta tiszta szerelmében. A harsogó vonóskar aláfestésével a fagott, a kürt a tuba és pozán szólamában hangzott el a ségélykérő kiáltás. Ezt a komorságot, valamint a feloldó szerelmet sugalló zene igen szépen csendült fel Jankó Zsolt vezényletével.

Romantikus versenymű

Ezt követően hangzott fel Liszt Ferenc I. Esz-dúr zongoraversenye. A koncert három témából és egy bevezetésből áll, melyek szorosan összefüggnek egymással. Daniel Goiti a kolozsvári Zeneakadémia tanára kiváló felkészültséggel adta elő a liszti virtuozitással telített szólamokat. Ráéreztetett a versenymű érzelmi, hangulati skálájára: a mély értelmű lírai vallomás mellett káprázatos csillogással mintázta meg az ötletes, eleven s fordulatokban gazdag koncert változatosságát. A nagy sikerű előadását Goiti Rachmanyinov Románcával köszönte meg.

Reménykeltő modernség

Befejezésül szólalt meg Dmitrij Sosztakovics öttételes IX. Esz-dúr szimfóniája, amelyet a szerző a második világháboró alatt írt, és 1945-ben mutattak be. A kompozíció felváltja a romantikus és patetikus hangvételt, helyettük klasszikusabb, egyszerűbb nyelvezettel választékosabb kifejező eszközökkel él, amit meglepően hatékonyan szólalatott meg a filharmónia együttese. Megemlíthetjük a különböző hangszercsoportok szép játékát, akár a két fuvola vagy a klarinét bánatos szólamára emlékezünk, avagy a vonóskarra valamint a rézfúvósokra gondolunk, mindezek egyaránt hozzájárultak a mű sikeres bemutatásához. A zenekar ráéreztetett a bánatos hangvételre, a keserű lázongásra, a filozófikus párbeszédre valamint a fagott szólója által is közvetített, kedélyes hangulatú, jövőben bizakodó reménykedésre. Jankó Zsolt összefogottan, kiterjedő figyelemmel vezette együttesét.

 

Tuduka Oszkár