Romantika és szecesszió

Romantika és szecesszió
Nagyvárad – A csütörtöki hangversenyesten az erotikus szerelemről szóltak a felcsendülő kompozíciók. A Filharmónia együttesét Radu Popa vezényelte, közreműködtek: Veress Csaba és Ioan-Antonio Sekaci.

A műsor első felében meghallgattuk Richard Strauss A Rózsalovag című operájából a híres keringőt, amely lényegében a második felvonás Och báró keringőjének zenekari változata. Bemutatóként csendült fel Giovanni Bottesini 1880-ban hegedűre, nagybőgőre és zenekarra írt Grand duo concertante-ja. A zeneszerző a XIX. század virtuóz nagybőgőművésze, karmestere volt. A melodikus, romantikus, virtuozitást sem nélkülöző kettős koncert hegedűszólamát Veress Csaba hegedűn és Ioan-Antonio Sekaci gordonon közvetítette. Mindkét előadó igen közvetlenül, muzikálisan, a technikai feladatokkal jól megbírkózva adta elő az operaszerű szólamokat.

Szecessziós erotika

A műsor második felében Richard Strauss Don Juan című szimfonikus költeménye szólalt meg. A három témára épülő kompozíció sajátosan adja vissza a főhős szenvedélyes szerelmét, ugyanakkor már nem a csábító Don Juant mutatja, be hanem a szerelemben bízó hőst is elénk állítja. Jellegzetesen romantikus egyben a szecesszió jegyeit mutató alkotás mind hangzásában, mind a műről alkotott elképzelésben hitelesen szólalt meg Radu Popa karmester pálcája alatt. Minden szólamra, belépésre kitekintő, nagyvonalú, elegáns vezényletével került felszínre a mű eszmeisége, emlékzzünk akár az egyes hangszercsoportok belépésére, az első rész Allegro molto con briojára, a kürtök játékára vagy a szerelmi kalandok hősnőinek zenei megfogalmazására valamint Don Juan alakjának és halálának muzikális kifejezésére. A zene a túlfűtött előadásmódot, az öncélú élvhajhászást is tükrözte.  Felszínre került a szecesszió buja légköre. Befejezésül Richard Wagner Tannhauser című nyitányának előadása avatta felejthetetlenné a szimfonikus estet. A Filharmónia Wagner halálának 125-ik évfordulójára tűzte műsorra a művet. A műsort teljesen partitúra nélkül vezénylő temesvári karmester, Radu Popa igen biztonságosan, nagy átéléssel vezényelte az alkotásokat, fergeteges sikert aratva a közönség soraiban.