Román–német együttműködés

Román–német együttműködés
Szatmár megye – Klaus Peter Schellhaas, a németországi Darmstadt–Dieburg járás tartományi tanácsosa egy delegációt vezetve először látogatott megyénkbe.

Németországi vendégek látogattak Szatmár megyébe, azzal a céllal, hogy a német–román gazdasági együttműködést bővítésék. Klaus Peter Schellhaas, a németországi Darmstadt–Dieburg járás tartományi tanácsosa egy öttagú delegációt vezetve először járt Szatmár megyébe. A tartományi tanácsos elmondta, igazán örül, hogy eljött, nagyon barátságos és vendégszerető emberekkel találkozott. Schellhaastól megtudhattuk, hogy a Szatmár megyéből elszármazott Sofron Ioan festőművész és dizájner közbenjárására jött létre a mostani látogatás. A művész és a tartományi vezető közösen dolgoztak egy kórházi projekten, ekkor Sofron sokat mesélt szülőföldjéről, és felkeltette Schellhaas érdeklődését Szatmár megye iránt. Kíváncsiságától hajtva a német elöljáró adatokat gyűjtött megyénkről és rájött, hogy sok hasonlóság van a két térség között, emiatt is látogatott Szatmárra, és reményei szerint hosszú távon a német és a román vállalkozók között együttműködés jön majd létre, mely megyénk gazdasági életének fellendülésén is megmutatkozik majd. Schellhaas meghívta a szatmári elöljárókat egy németországi látogatásra, hogy megismerhessék az ottani kulturális és gazdasági életet. A tegnap reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Darmstadt–Dieburg két nagy gazdasági központ, Frankfurt és Mannheim között található, tehát kedvező befektetési régió. A két térségben hasonló problémák merülnek fel az egészségügy terén, ugyanakkor az interetnikai problémák kezelését illetően a németek sokat tanulhatnak a szatmáriaktól.

Bemutatták a megyét

A kerekasztal beszélgetésen Radu Giurca prefektus, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba alprefektus, Kaiser Stefan, aRomániai Német Demokrata Fórum észak–erdélyi régiójának elnöke, Ioan Şipoş, a Szatmár Megyei Pénzügyőrség főfelügyelője, Lerm Stefan, a Német Demokrata Fórum képviselője vett részt. Megyénket Csehi Árpád mutatta be, kihangsúlyozva, hogy az emberi erőforrás megyénk legnagyobb vonzereje, melyet az is alátámaszt, hogy a legtöbb vállalat a recesszió idején sem bocsátott el embereket. Fontosnak tartotta kiemelni megyénk természeti adottságait, turisztikai látványosságait, külön hangsúlyt fektetve a termálvízre. Infrastrukturális szempontból is bemutatta a megyét, melyet a nyugat felé vezető autópályától 50 kilométer választ el, ugyanakkor schengeni minősítéssel rendelkező nemzetközi repülőtere van, és az sem elhanyagolható szempont, hogy Halmiban találkozik a Kelet és NyugatEurópa felé vezető vasúti hálózat. Ilyés Gyula elmondta, hogy a megyeközpont és Németország között szoros együttműködés van, melynek eredménye az a 2000 és 2006 között létrejött hatezer új munkahely, melyet a német vállalkozók hoztak létre. A tegnapi nap során a német delegáció meglátogatta a német tőkével működő Szatmár megyei cégeket, a délutánt pedig Krasznabélteken, a Nachbil borok megkóstolásával zárták.