Román–magyar együttműködés

Román–magyar együttműködés
Szatmárnémeti — A projekt részleteit Alexandrina Ligia Pop, a szatmárnémeti Könnyűipari Szaklíceum igazgatónője ismertette.

Tegnap sajtótájékoztató keretében ismertette annak a határon átnyúló együttműködési programnak a részleteit Alexandrina Ligia Pop, melyet közösen szerveznek a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép– és Szakiskolával. A projekt a címe „Interkulturális fejlesztési program diákok számára európai környezetben”. Ennek finanszírozásához szükséges anyagi hátteret az Európai Únió és a kormány biztosítja — nyilatkozta az igazgatónő.

A közös program keretében négy találkozóra fog sorkerülni a két szakiskola között, melyek elsődleges célja, hogy a két iskola diákjai, illetve tanárai között egy bennsőséges kötődés alakuljon ki, valamint, hogy a résztvevők megismertjék és tiszteljék egymás kultúráját — mondta el az igazgatónő.

Tevékenységek
A majdani közös tevékenységekről Popa Anca tanárnő és Pap Roland tájékoztatta a jelenlévőket, kiknek felügyeletében fog lezajlódni a „Mit tehet két ügyes kéz” és a „A művészet összeköt” elnevezésű műhelyprogramok, valamint szemináriumok. A műhelytevékenységek keretében a diákok szokásokat fognak bemutatni, öltözködési kiegészítőket fognak készíteni, főleg újrahasznosítható anyagokból. A szemináriumok fő témái: az európai únión belüli demokrácia, a globalizáció, valamint a fiatalok jogai és kötelezettségei az únióban lesz.