ERDON Helyi hírek

2009.05.24. 12:19

Bihar a kormány tehetetlenségének igazolása

<p>Bihar megye - Szombaton r&#246;vid<br /> kamp&#225;nyl&#225;togat&#225;sra Bihar<br /> megy&#233;be &#233;rkezett Ludovic Orban, a Nemzeti<br /> Liber&#225;lis P&#225;rt (PNL) aleln&#246;ke.</p>

A látogatás kapcsán a párt Bihar megyei székhelyén tartott sajtótájékoztatón Ludovic Orban, ahogy ő nevezte, a Geoana-Basescu kormány bírálta, mely szerinte cserben hagyta Bihar megyét, mert a liberális kormányzat által a megyében elindított összes infrastrukturális projektet leállíttatta. Orban példaként említette az Észak-erdélyi autópálya, az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út építésének leállítását, a DN79 és a DN 76 azaz a Nagyvárad-Szatmárnémeti és a Nagyvárad-Déva országutak felújításának halasztását, noha ez utóbbiakra már a finanszírozást is megszerezte a Tariceanu kormány. „Bihar megye a sokatmondó példája annak, hogy ez a kormány tehetetlen”  - fogalmazott Orban.

Költözik a felügyelőség

A sajtótájékoztatón jelen lévő Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere megjegyezte, hogy a Boc-kormány Nagyváradról Kolozsvárra akarja költöztetni a Regionális Építkezési Felügyelőséget, ami ellen a kormánypártok egyetlen Bihar megyei képviselője sem tiltakozott. „Mi tiltakoztunk ezellen az elképzelés ellen, és elvárjuk, hogy a Bihar megyei képviselők is felemeljék szavukat”, bár hozzátette, hogy véleménye szerint a közeljövőben az egyetlen még Nagyváradon székelő regionális intézményt is elköltöztetik innen. „Bihar megyét ötödrangú megyének tekinti a kormány” – tette hozzá. Cornel Popa, a PNL Bihar megyei elnöke megjegyezte: „mi hét évig küzdöttünk azért, hogy a felügyelőség Nagyváradra kerüljön, most pedig a Boc-kormány egy ekkora beruházást fölöslegessé akar tenni, holott állandóan amiatt siránkozik, hogy nincs elég pénz. Harcolni kell azért, hogy a felügyelőség Nagyváradon maradjon” – szögezte le Popa.

Ha kritikus, akkor magyar

Az Európai Parlamenti választások kapcsán Orban azt állította, hogy a kormány azért nem végez komoly tájékoztató kampányt, hogy a népet tudatlanságban tartsa az Európai Parlament fontosságáról, hogy emiatt kis számban menjenek el az emberek szavazni, mert ez szerinte a kormányzó pártoknak kedvezne.

A következőkben Ludovic Orban a nemzeti liberális párt EP-ben betöltött fontos szerepét ecsetelte, elmondva, hogy „a PNL mindvégig az európai liberális frakció tagja volt, míg azok, akik nemrég még az internacionálét énekelték, most befurakodtak az Európai Néppártba” - utalt ezzel a Szociáldemokrata Pártra és a Demokrata-Liberális Pártra.

Majd a politikai ellenfelek EP-jelöltlistáit számba véve Monica Macoveiről (volt igazságügyminiszter) megjegyezte: „ha a jövőben is csak kritizálni fogja Romániát, akkor ajánlatosabb lenne, ha inkább Magyarország EP-képviselője lenne”, majd rövid szünet után, talán mert eszébe jutott, hogy Nagyváradon van, hozzátette: „vagy Franciaországé, vagy Németországé, vagy más államoké.” Végezetűl elmondta, hogy az Unióban fokozódik a románellenes kampány többek közt a téves kormányintézkedések miatt, példaként említette a közbeszerzési törvény módosítását, melyről az Unió már többször jelezte, hogy az az új formájában nem összeegyeztethető az EU-s jogszabályokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!