Romániai választások – Kép- és hangfelvételen rögzítik majd a szavazatszámlálást

Romániai választások – Kép- és hangfelvételen rögzítik majd a szavazatszámlálást
Kép- és hangfelvételt készítenek Romániában a decemberi parlamenti választásokon a szavazatszámlálás teljes folyamatáról – erről szerdai ülésén döntött a bukaresti kormány.

A videofelvétel elkészítésének feladata a választási hatóság (AEP) által megbízott számítógép-kezelőre hárul, aki a voksolás idején a személyazonossági iratokat ellenőrző új informatikai rendszert működteti. Erre a célra is azt a táblagépet kell használnia, amellyel a voksolók iratait szkennelik be.

A választási hatóság megbízottjának gyakorlatilag mindent rögzítenie kell az urnabontástól kezdődően, a voksok megszámlálásán és jegyzőkönyvek elkészítésén keresztül egészen a választási bizottság távozásáig. A felvételeket a hivatalos végeredmények közzétételétől számított három hónapig őrzik meg, és azokhoz a választási hatóságnak, illetve a központi választási bizottságnak (BEC) lesz hozzáférése az esetleges óvások elbírálása, vagy utólagos ellenőrzések érdekében.

A kép- és hangfelvételek készítésénél betartják a személyi adatok védelmét célzó előírásokat és az Emberi Jogok Európai Bíróságának ezzel összefüggő joggyakorlatát – ígéri a bukaresti kormány.

A kormányhatározat az esetleges csalások megelőzését szolgálja, és a kabinet azt reméli tőle, hogy növekedni fog a polgárok bizalma a választások tisztasága iránt. Ugyanezért vezette be az AEP idén azt az új informatikai rendszert, amely a többes voksolás elkerülését szolgálja.

Ennek érdekében a nyári önkormányzati választásokon az ország több mint 18 ezer szavazóhelyiségét táblagéppel szerelték fel, s a szavazásra jelentkezőket személyi számuk alapján azonnal ellenőrizték: jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, és nem szavazott-e már másutt.

Romániában öt éve már az érettségin is kamerákkal figyelik a vizsgázókat a puskázások megelőzése érdekében: azóta a vizsgázók alig felének sikerül megszereznie az érettségit.

(MTI)

Címkék: ,