Romániai választások – Der Standard, Die Presse

A romániai választások eredménye ugyanazt mutatja, mint az államfő leváltásáról kiírt nyári népszavazás: a románok nagy többsége nem akarja őt és a hozzá közel álló konzervatívokat a hatalomban látni – írta a Der Standard.

A liberális osztrák napilap szerint ennek oka a takarékossági politika, amely elsősorban a legszegényebbeket terhelte és amelyet nem magyaráztak el megfelelően. Ahhoz viszont még nem telt el elég idő, hogy a május óta kormányzó szociáldemokraták elveszíthessék a támogatást. Az új, egyértelmű parlamenti többség csak stabilitást hozhat, amelyre az országnak szüksége van. A lap szerint Traian Basescu vonakodhat beiktatni Victor Pontát a miniszterelnöki tisztségbe, s a kormány ebben az esetben újabb felmentési eljárással fenyegetheti az elnököt. Ezért – így a Der Standard – döntő fontosságú, hogy az Európai Unió továbbra is szemmel tartsa a romániai eseményeket.

A Basescuval szembeni hatalmi játszmában most az újraválasztott Victor Pontának vannak jobb lapjai. A földcsuszamlásszerű győzelem lehetőséget teremt a kormányfő számára ahhoz, hogy átírja az alkotmányt – emelte ki a konzervatív Die Presse. Brüsszel szorosan figyelemmel követi, hogy Ponta és Basescu meg tud-e egyezni. A kétharmados többség nemcsak az elnöki jogkörök megnyirbálásához, de olyan törvényhozási lépésekhez is megnyithatja az utat, mint például, hogy az alkotmánybíróság döntéseinek a hatályon kívül helyezése kétharmados parlamenti többséggel – írta a lap.