Romániai turisták maradtak Lisszabonban két repülőjárat törlése miatt

Romániai turisták maradtak Lisszabonban két repülőjárat törlése miatt
Tiltakozik a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesülete (ANAT) az ellen a szakszerűtlen mód ellen, ahogy a portugál nemzeti légitársaság, a TAP Portugal kezeli a Lisszabonban rekedt román állampolgárok ügyét, miután két Lisszabon-Bukarest repülőjáratot magyarázat nélkül felfüggesztettek – közölte az AGERPRES hírügynökséggel hétfőn az ANAT.

‘A TAP Portugál két menettérti járatot felfüggesztett Lisszabon-Bukarest között, és a légitársaság nem magyarázta meg ennek okát. Úgy véljük, ez durva tiszteletlenség egyrészt a társasággal együttműködő turisztikai ügynökségekkel, de főleg a turistákkal szemben, akik késve fognak visszaérkezni a szabadságukról. Semmiféle hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy mi történik, nem is tudjuk, mit mondjunk a turistáknak, akik minket hívnak, magyarázatot és segítséget kérve’ – jelentette ki az ANAT elnöke, Alin Burcea.
A Lisszabon-Bukarest közötti, 1324-es számú járatot augusztus 27-én törölték, a turisták indulását az augusztus 28-án hajnalban induló járatra ütemezték át, azonban másnap ezt is felfüggesztették.
Az ANAT képviselői azt ígérik, hogy megoldást keresnek a Lisszabonban maradt turisták hazahozatalára, ugyanakkor kártérítést követelnek a TAP Portugal légitársaságtól.
Kormányközeli források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy Mihai Tudose kormányfő hétfőn Alina Dociu lisszaboni konzul visszahívásáról döntött a kialakult helyzet miatt. A források szerint a kormányfő elégedetlen azzal a móddal, ahogyan a Lisszabonban maradt romániai turisták helyzetére próbált megoldást találni a portugál fővárosba delegált konzul.
A miniszterelnök a pórul járt turisták közül is beszélt néhánnyal, biztosítva őket, hogy megoldják hazautazásukat.
A külügyi tárca ugyanakkor kifejtette, hogy a lisszaboni román külképviselet a probléma jelzésének pillanatától kezdve dolgozik a helyzet megoldásán.

www.agerpres.ro