Romániai dolgozókat kellene alkalmazni

Akt.:
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter
A cégvezetők azt kérik, nyissuk meg a határainkat a külföldi dolgozók előtt, azonban számukra több mint 3.000 lejes átlagbért kell biztosítaniuk egy európai uniós irányelv érelmében, ezért sokkal jobb lenne romániai dolgozókat alkalmazniuk a kormányzati és uniós támogatások segítségével – nyilatkozta hétfőn Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy vitán, amely a romániai munkaerőpiaci krízisről szólt.

“Több beszélgetésünk volt már ezen téma kapcsán az üzletemberekkel, akik azt kérték, hogy nyissunk a moldovai vagy ukrajnai munkaerőpiac felé, 3.000 Srí Lanka-i dolgozóról is hallottam, akiket az ország nyugati részében alkalmazna egy nagy vállalat. A nyugati megyékben önkormányzatok is kérték, hogy nyissuk meg határainkat a külföldi munkavállalók előtt. Szeretnék elmondani néhány dolgot, amit jó tudniuk: átlagbért kell fizetniük majd, vagyis nem 1.450 lejt, amennyi a minimálbér, hanem több mint 3.000 lejt, amennyi az átlagbér. Ez egy uniós irányelv, amely által védik az EU belső munkaerejét” – mondta a miniszter.

A szaktárca vezetője szerint a román munkaadóknak minden lehetőséget ki kellene használniuk, hogy romániai munkásokat alkalmazzanak, ugyanakkor hárommillió romániai ember dolgozik külföldön.

“Amíg hárommillió román állampolgár dolgozik külföldön, és növekedtek itthon a bérek (…) addig nem tudom, miért kellene afrikai vagy ázsiai munkásokat fogadnunk. Sok olyan intézkedés áll rendelkezésünkre, és a kormány nagyon nyitott újabb javaslatokra, hogy ne kelljen az unión kívülről embereket alkalmazni” – tette hozzá a miniszter.

www.agerpres.ro