ERDON Országos hírek

2008.12.17. 13:33

A politikus is (rossz) színész

<p>Theodor Stolojan egy előre kigondolt forgatóköny szerint lépett vissza a miniszterelnökségtől, igaz korábban, mint ahogy az eredetileg meg volt tervezve - állítja Lakatos Péter képviselő.</p>

Lakatos Péter RMDSZ-es honatya szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a PSD és a PD-L által kialkudott közös kormányprogram a választási kampányban elhangzott ígéretek csokra, ami csak arra szolgál, hogy megtévessze a lakosságot. Egy sor ellentmondás van a program és a kampányígéretek között: például a központi adminisztráció csökkentését ígérték, erre több minisztérium és országos ügynökség lesz az új kormányzati struktúrában. Az új kormányprogramban nem szólnak egy szót sem a már beindított és sikeres programokról, emellett teljesíthetetlen ígéretek vagy nagy költségvetésbeli kiesést eredményező elképzelések is vannak benne, ilyen például a minimálbér emelése vagy az élelmiszerek áfájának csökkentése.

Stolo a rossz színész

Theodor Stolojan visszavonulása a miniszterelnökségtől egy előre megírt forgatókönyv része, állítja Lakatos Péter, de mint mondta, Stolojan elhamarkodta egy kissé ezt a visszalépést, ugyanis ezt az EP-választások után kellett volna megtegye. Emil Traian Boc -  ahogy Lakatos Péter nevezte a csak Emilnek keresztelt új miniszterelnököt - hivatali ideje alatt nem lesz alkotmánymódosítás, mert ő biztos, hogy nem fog ujjat húzni Traian Basescuval, így az elnök korlátlanul érvényesítheti majd politikai akaratát a jelenleg érvényben lévő alkotmány keretei között is, fejtegette Lakatos Péter. A honatya felelevenítette a választások óta eltelt időszak történéseit elmondva, hogy Basescu már a választások napján hívta az RMDSZ-t kormányozni. Lakatos felhívta figyelmet arra, hogy Basescu minden elképzelését át tudta vinni, a PSD pedig minden követelésétől elállt a kormányalakítási tárgyalások során, csak egy dologban engedett az előbbi és ért el eredményt az utóbbi: abban hogy az RMDSZ ne kerüljön kormányra. Lakatos hozzátette, hogy a PSD-nek kellenek a központi fennhatóság alatt működő kirendelt intézmények vezető tisztségei. A politikus úgy tudja, hogy a PD-L a PNL, míg a PSD az RMDSZ által elfoglalt tisztségeket akarja átvenni.

Egy kis fizika

Lakatos Péter az etnikai konfliktusok veszélyére hívta fel a figyelmet, ugyanis aggályosnak tartja azt, hogy egy kisebbség képviselőit politikai alapon távolítsák el különböző vezető tisztségekből. Végezetül Lakatos Péter bejelentette, hogy az RMDSZ a Képviselőház költségvetési, emberjogi, mezőgazdasági és/vagy tanügyi bizottságainak elnökségét szeretné megszerezni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagy-Románia Párt egykori tagjai, akik most a PSD vagy a PD-L színeiben jutottak mandátumhoz, most követelik maguknak a tanügyi bizottság elnöki tisztségét, ahogy azt a Nagy-Románia Párt mindig is vidikálta magának. Lakatos ironikusan hozzátette: ne örüljön senki elhamarkodottan annak, hogy a Nagy-Románia Párt nem jutott be a parlamentbe, mert „az energiamegmaradás törvénye szerint semmi sem vész el, csak átalakul...

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!