Romániában várhatóan a nyáron bevezetik a vizitdíjat

Romániában várhatóan a nyár közepén vezetik be az egészségügyben a részleges hozzájárulási fizetési rendszert, amelynek része a vizitdíj is.

A román egészségügyi rendszer hosszú távon fenntarthatatlan, ezért a román kormány azt tervezi, hogy bizonyos orvosi szolgáltatásokért a betegeknek külön kell majd fizetniük.
    Korábban elhalasztották ennek az újfajta rendszernek a bevezetését, de a tavaly decemberben kinevezett Cseke Attila, a román kormány egészségügyi minisztere is szükségesnek tartja, hogy a betegek járuljanak hozzá bizonyos orvosi szolgáltatások költségeihez. A tárcavezető reméli, hogy nyártól kezdve már alkalmazni fogják a törvényt.  
    Cseke a román sajtónak elmondta, hogy a vizitdíj körülbelül 5 lejt  tesz majd ki. Hozzáfűzte, hogy Romániában jóval többen keresik fel a kórházakat, és sokkal kevesebben fordulnak a háziorvosokhoz, mint az Európai Unióban általában. A szakértők kimutatása szerint a kórházi esetek 30 százalékát a háziorvosok is meg tudják oldani.
    A minisztérium két hét múlva hozza nyilvánosságra a részleges hozzájárulási rendszer bevezetéséről szóló tervezetet, amelyet előbb a kormánynak, majd a parlamentnek kell elfogadnia. A tervezet szerint a betegeknek 10 lejt kell majd fizetniük, ha szakorvoshoz mennek vizsgálatra, a hétnapos kórházi beutalás költségéhez pedig 100 lejjel kell hozzájárulniuk.