Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást

Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást
Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.

Az elnöki hivatal csütörtökön konferenciát szervezett a kérdésről az európai antibiotikum nap alkalmából. A résztvevők megállapították, hogy az ellenálló baktériumok terjedése Romániában és világszerte egyaránt komoly közegészségügyi kihívást jelent.
A hivatal közleménye szerint indokolt nemzetbiztonsági kérdéssé nyilvánítani ezt a problémát olyan körülmények között, hogy Románia az EU-ban az első három tagállam közé tartozik, ahol a legmagasabb az antibiotikumok fogyasztása.
Az Európai Bizottság márciusban közölt egy felmérést, amely szerint két román közül egy évente alkalmaz antibiotikumos kezelést, sokszor indokolatlanul. A románok 18 százaléka úgy szokott ilyen gyógyszert vásárolni, hogy nem rendelkezik vénnyel, miközben az európai átlag 3 százalék. A felmérés szerint naponta 600 ezer román szed antibiotikumokat.
Romániában az elmúlt években a korrupciót és az adócsalást nyilvánították nemzetbiztonsági kérdéssé, így ezekkel foglalkozott a mindenkori román elnök által irányított Legfelső Védelmi Tanács, és stratégiát dolgozott ki az említett jelenségek visszaszorítására.