Romániában még nyitott a fejlesztési régiók kérdése

Románia – Winkler Gyulatávközlési és informatikai miniszter szeptember 21-én, pénteken, a Hunyad megyei Algyógyon részt vett az EurOdyssee elnevezésű fórumon.

A tárcavezető előadásában Románia gazdasági helyzetét mutatta be az uniós csatlakozást követően, kiemelve azokat a döntéseket, amelyeket a kormány hozott meg az integrációs folyamat támogatása érdekében.
Winkler Gyula a régiók közti különbségeket is említette, amelyek miatt fontos, hogy minden területen legyenek fejlesztési elképzelések. – Az Európai Régiók Közgyűlése – amelynek az EurOdyssee az egyik programja – nagy szerepet kaphat a régiók közti különbségek felszámolásában. Romániában még nem zárult le a vita a fejlesztési régiók kialakításáról, és nem fejeződött be a decentralizációs folyamat sem – jelentette ki a Winkler Gyula.
Az EurOdyssee a Európai Régiók Közgyűlésének csereprogramja, melynek révén a 18 és 30 év közötti fiatal munkakeresők 3-7 hónapos külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Hunyad megye az első romániai megye volt, amely csatlakozott a Közgyűléshez.