Romániában is érvényesült a másság keresése

Akt.:
Romániában is érvényesült a másság keresése
Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök nyilatkozata az elnökválasztás tárgyában.

 

Az RMDSZ bölcsen döntött, hogy a választóira bízta az államelnökválasztás második fordulójában való részvételt és szavazást. A 2014-es választásnak a magyarság szempontjából két fontos tanulsága van: a magyarok a magyar–magyar versenyben ugyanazzal az óriási előnnyel az RMDSZ-t támogatták, ugyanakkor Romániában is érvényesült a másság keresése és az Obama-effektus.
Az RMDSZ világossá tette, hogy nem állhat Vadim Tudor mellé, azonban elvárta, elvárja minden jelölttől, hogy vállalja fel egyértelműen a kisebbségek tiszteletét és biztosítsa számukra a szülőföldön való, közösségkénti megmaradást, boldogulást. A magyar közösség az első fordulóban az RMDSZ-re, a másodikban Klaus Iohannisra, a nyertesekre szavazott. Fontos, hogy a következendőkben egyszerre folytatódjon a magyar települések fejlesztése és a kisebbségi jogkörök bővítése, mindehhez szükséges felszámolni az elmúlt években állandósult viszálykodást, gáncsoskodást.
A magyarság az RMDSZ-szel együtt újból egyértelműen jelezte, hogy alkotó közösségként részese kíván lenni az ország, valamint a saját sorsának alakításában és csak azt tudja elfogadni, hogy rólunk csak velünk együtt születhessen bármilyen döntés.
A választásokon a magas részvétel önmagában pozitív folyamat, a magyarok által lakott településeken, megyékben az országos átlagnál alacsonyabb jelenlét azonban azt mutatja, hogy a magyarok igényesebbek, ennél többet vártak, várnak el a változást ígérő mindkét politikustól.

2014. november 17.
Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke