Romániában csökkent a jobbközép liberálisok támogatottsága

A valóságban lefele mutatnak a nyilak
A valóságban lefele mutatnak a nyilak
Romániában csökkent a Klaus Iohannis államelnököt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűsége a legújabb felmérés szerint.

Amennyiben vasárnap tartanák a parlamenti választást, a legtöbb szavazatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) kapná. A balközép politikai erő – amely 2012-től tavaly őszig kormányon volt – a szavazatok 38 százalékára számíthat, miután tavaly novemberben a felmérések szerint a voksok 36,3 százalékát kapta volna meg.

A tavaly őszi adatokhoz képest a liberálisok visszacsúsztak a második helyre, hiszen most a voksok 37,2 százalékára számíthatnak, míg novemberben még elsők voltak 40,1 százalékos támogatottsággal.
A román parlamentbe további három párt kerülne be. A Calin Popescu Tariceanu volt román miniszterelnök által vezetett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelenleg a voksok 5,3 százalékára számíthat. A Traian Basescu volt elnök által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP) is átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig éppen eléri – támogatottságát 5 százalékban állapította meg a felmérés.

Az INSCOP közvélemény-kutató által készített felmérést csütörtökön ismertette az Agerpres hírügynökség.
A közvélemény-kutatás március 21. és 28. között készült 1063 főből álló reprezentatív minta alapján.

Romániában június 5-én lesznek az önkormányzati választások, ősszel parlamenti választásokat tartanak.